Turska baklava sa orasima

Toni AleksovToni AleksovPočetnik
27/03/2017
"Pokazaćemo vam kako da napravite baklavu, koja se bukvalno topi u ustima, a Vi ćete nam pokazati kako da je isečemo toliko efektno "
Priprema60 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno120 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano32 175
  • Pregledi tokom meseca168
  • Pregledi tokom sedmice46
  • Rejting4.5 od 5

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 1 šolja
  • ulje - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • sirće - 1 kašičica
  • so - 0, 5 kašičice
  • brašno - oko 1 kg
  • skrob - 500 g, za baklave
  • orasi - 2 šolje, smrvljeni za nadev
  • maslac - 200 g, za prelivanje
  • za sirup
  • šećer - 4 šolje
  • voda - 5 šolja
  • sok od limuna - 0, 5 kašičice, svež
* merne jedinice

Način pripreme

Umesite meko testo od navedenih sastojaka. Podelite ga na 30 jednakih delova i napravite loptice. Radnu površinu pospite skrobom i svaku lopticu oklagijom razvucite na veličinu tacne za šolju.

Poređajte kore na 3 gomile po 10 kora, a između svake kore pospite obilno skrob.

Svaku gomilu ponovo razvucite oklagijom na koru veličine tepsije od 36 cm.

Stavite prvu koru u tepsiju i ravnomerno rasporedite prvu čašu mrvljenih oraha. Razvucite drugu gomilu u koru, postavite je preko oraha, a na nju stavite ponovo orahe.

Pokrijte trećom korom i oštrim nožem isecite baklavu na romboide. Istopite maslac i prelijte ravnomerno preko baklave. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko sat.

U šerpu sipajte vodu i šećer za sirup, stavite na jaku vatru da se kuva. Kada provri, smanjite jačinu vatre i ostavite da se kuva 10 mnuta, a zatim dodajte sok od limuna.

Vrućim sirupom prelijte ohlađenu baklavu, umotajte tepsiju aluminijumskom folijom i ostavite je da se ohladi.

Rejting

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar