Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Moj bezglutenski čokoladni kolač

Moj bezglutenski čokoladni kolač

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
578972k230
Moj bezglutenski čokoladni kolač
Fotografije: Ivelina
1 / 2
21/07/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
14
"Sjajan čokoladni kolač, za koji svi gosti pitaju"

Potrebni sastojci

  • banane - 2 komada, zrele
  • pire od jabuke - 1/4 šolje, nezaslađen (ili dva jaja)
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • bademovo ulje - 2 kašike (ili puter od kikirikija, indijskog oraha, tahini ili suncokretovo ulje)
  • javorov sirup - 80 ml
  • kakao - 1 šolja, prosejan
  • prašak za pecivo - 1 1/2 kašičica
  • soda za hleb - 1 1/2 kašičica
  • morska so - 1/2 kašičice (po želji)
  • biljno mleko - 1 1/4 šolje
  • skrob od krompira - 1 šolja (ili 1/2 kukuruznog skroba/kokosovog brašna)
  • bademovo brašno - 2 1/2 ili od drugog koštunjavog voća, po izboru
* merne jedinice

Način pripreme

Radujem se što sam stvorila ovakav kakao kolač, koji je isto toliko ukusan, ali malo kaloričan i uspešno se kotira uz nama poznate klasične recepte za kolač, da pomogne svima da slavimo i zabeležimo specijalne trenutke u svom životu, nezavisno od naših specijalnih potreba za hranom.

Možete da zamenite banane i pire od jabuke sa jajima (4 komada).

Zagrejte rerni do 176 stepeni i blago namažite (najbolji je sa avokadovim uljem) 18x30 cm i pospite kakaom u prahu. Istresite višak i ostavite sa strane.

U velikoj posudi izgnječite banane u kašu. Nakon toga dodajte pire od jabuke/sos (ili 2 jaja), vanilu, bandemovo ulje i umutite, da se pomešaju. Nakon toga dodajte javorov sirup, prašak za pecivo, sodu za hleb i morsku so (po želji), umutite da se pomešaju.

Nakon toga dodajte mleko (bademovo ili drugo - bez mlečnih sastojaka - koristila sam od kososa ili bademovo mleko, od indijskog oraha ili pirinčano mleko, takođe je dobro) i umutite da se pomešaju. Zatim dodajte prosejan kakako u prahu i umutite.

Nakon toga dodajte skrob od krompira i umutite da se pomeša.

Nakon toga dodajte bademovo brašno po malo, dok testo ne dostigne odgovarajuću konzistenciju. Ona ne treba da bude teška kao za brauni i ne treba da bude vodenasta.

Ako je previše retko, nastavite da dodajete bademovo brašno. Ako je previše gusto možda će biti potrebe za više ili manje mleka.

Koristila sam oko 2 i 1/2 bademovog brašna. Ako je previše gusto, dodajte u tankom mlazu malo mleka.

Rasporedite testo ravnomerno u pripreljene posude i pecite na sredini 28-38 minuta ili dok čačkalica stavljena u centar (kad boja postane braon) ne izađe suva. Pazite da ne prepečete previše bezglutenski kolač.

Ostavite da se ohladi 15 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi pre nego što servirate (za sat vremena ćete ubrzati proces ako ohladite kratko u zamrzivaču ili frižideru).

Možete da uživate u banana čokoladnom kolaču. Ako rešite da bude kora za tortu, koristite dve standardne posude od 16 cm za smesu. Preporučujem vam vegansku čokoladnu glazuru (bez maslaca).

Čuvajte bezglutenski čokoladni kolač na sobnoj temperaturi 2-3 dana ili u frižideru 4-5 dana.

Zamrzava se do 1 mesec (nakon toga se odmrzava na sobnoj temperaturi).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: