Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Paelja»Paella sa morskim plodovima

Paella sa morskim plodovima

LenkaLenka
Šef kuhinje
8591k2k4275
Paella sa morskim plodovima
Fotografije: Lenka
1 / 3
26/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Uživajte u paelji sa morskim plodovima, i ne zaboravite na vino!"

Potrebni sastojci

  • kozice - 20 komada, očišćene
  • maslinovo ulje - 5 kašika
  • grdobina - 500 g
  • luk - 2 glavice, velike, sitno iseckane
  • pirinač - 500 g, dugog zrna
  • beli luk - 4 čena
  • paprika - 2 kom
  • biber - 1 kašičica kajenskog bibera
  • šafran - prstohvat
  • dagnje - 500 g
  • paradajz iseckan - 400 g
  • grašak - 100 g
  • boranija - 100 g, zelena
  • peršun - 2 kašičice, iseckan
  • pileći bujon - 1 kocka
  • anis zvezda - 1 kom.
  • zelene masline - 100 g, očišćene
  • šargarepa - 1 komad
  • zelena tikvica - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Da napravite bujon, zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri i dodajte luk, paradajz, beli luk, kozice i ostalo povrće. Kuvajte 3-4 minute, a zatim ulijte 2 litra vode i dodajte kocku bujona i zvezdasti anis. Pustite da provri, a zatim kuvajte 30 minuta.

Zagrejte ulje u veliki tiganj za paellu. Ribu peći kratko sa obe strane po nekoliko minuta, a zatim je izvadite i ostavite sa strane.

Dodajte luk i pržite 4-5 minuta dok ne omekša. Umešajte pirinač i kuvajte 30 sekundi. Dodajte papriku, kajen (ako koristite) i šafran, kuhajte još 30 sekundi, a zatim umešajte paradajz i 1, 5 litre ribljeg bujona.

Pustite da provri, a zatim smanjite da krčka i kuvajte uz mešanje oko 10 minuta (pirinač i dalje treba biti al dente).

Vratite grdobinu u tiganj sa kozicama, školjkama, graškom i boranijom.

Pokrijte posudu velikom tepsijom ili folijom i kuvajte na laganoj vatri još 10-15 minuta dok se školjke ne otvore i račići skuvaju. Pre posluživanja pospite peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: