Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Male vazdušaste fokače

Male vazdušaste fokače

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Male vazdušaste fokače3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Pojedite jednu malu fokaču - eto tako, jer ste prošli pored punog tanjira"

Potrebni sastojci

  • brašno - do 300 g
  • voda - 70 ml
  • sveže mleko - 70 ml
  • kvasac - 8 g, od kocke
  • šećer - prstohvat
  • so - 1 kašičica
  • morska so - krupna
  • maslinovo ulje - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte vodu i sveže mleko, blago zagrejte.

Rastvorite kvasac sa prstohvatom šećera. Prosejte brašno sa solju.

Sipajte tečnost sa rastvorenim kvascem u dodajte dve kašike maslinovog ulja.

Zamesite meko testo. Stavite ga u posudu, namažite sa kašikom maslinovog ulja, pokrijte krpom i ostavite na toplom dok ne udvostruči svoj obim.

Na radnoj površini posutoj brašnom razvijte naraslo testo debljine 3-4 mm.

Čašom prečnika 10 cm isecite krugove. Stavite ih u posudu za pečenje, postavljenu papirom za pečenje i pospite svaku fokaču krupnom morskom solju.

Ostavite posudu na toplom 30 minuta, dok se testo ne opusti i viljuškom ili prstom pritisnite na nekoliko mesta male lepinje.

Ispecite fokaču na 180 stepeni u prethodno zargejanoj rerni dok ne dobiju prijtanu preplanulost.

Tople male vazdušaste fokače namažite maslinovim uljem.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: