Način pripreme
Prosjemo brašno u duboku posudu. Pravimo udubljenje u sredini. Zagrejemo blago vodu i u nju stavljamo kvasac i prstohvat šećera. Ostavljamo sa strane, pokriveno kuhinjskom krpom da naraste. Dodajemo vodu sa kvascem i šećerom u brašno.
Dodajemo u posudu maslinovo ulje i prstohvat soli. Zamesimo meko testo na nabrašnjenom stolu na kome ćemo mesiti. Namažemo posudu s malo maslinovog ulja i stavljamo testo. Namažemo i njega, pokrivamo testo krpom na 30 minuta da naraste.
Nakon što naraste oblikujemo ga rukama u okrugli oblik. Pritiskamo formu. Stavljamo ga u posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje. Namažemo površinu s malo maslinovog ulja i pospemo ruzmarinom. Sečemo pola paradajza na manje parčiće.
Na nekoliko mesta u testu pravimo rupice prstom i u njih stavljamo parčiće paradajza. Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Nakon što se ispeče vadimo fokaču. Sečemo fokaču na kvadrate.