Način pripreme
Zagrejte vodu za testo na 37 stepeni. U 50 ml rastvorite kvasac i kašičicu meda ili šećera.
Dobro promešajte. Ne morate da čekate da se aktivira.
Prosejte brašno u posudu, pomešajte sa solju i napravite udubljenje u sredini. U to sipajte preostalih 210 do 230 ml vode, kvasac i maslinovo ulje.
Umesite glatko i elastično testo. Oblikujte loptu i ostavite je u nauljenoj posudi oko 1 sat ili dok se ne udvostruči ili utrostruči. Posuda treba da bude pokrivena folijom za hranu.
Dignuto testo podelite na 8-9 loptica i svaku razvijte direktno u pleh nauljenim prstima da napravite mali pljosnati hleb fokaču. Pleh treba prekriti papirom za pečenje.
Ja sam napunila 2 pleha.
Ubodite masline isečene na pola, naizmenično zelene i crne prema vašoj želji.
U manjoj posudi pomešajte 30 ml maslinovog ulja, 20 ml vode i dva prstohvata soli. Ovom mešavinom premažite fokaču četkom. Na neke od njih stavite grančice svežeg ruzmarina, na druge majčine dušice ili origana.
Fokače ostavite da se ponovo dižu 20-30 minuta, pa ih pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Pogledajte još ideja za klasičnu italijansku fokaču i kako da napravite tradicionalne prlenke.