Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa maslacem i kremom od limuna i lavande

Kolač sa maslacem i kremom od limuna i lavande

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871932k130
Kolač sa maslacem i kremom od limuna i lavande
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
28/07/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Raskoš koji će nadmašiti sva vaša očekivanja - kolač sa maslacem i neverovatnim kremom"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 150 g
  • skrob - 50 g, od krompira
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 100 g
  • kravlji maslac - 100 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • so - prstohvat
  • limunova kora - izrendana
  • za krem
  • sveže mleko - 300 ml
  • žumanca - 2 komada
  • skrob - 20 g
  • šećer - 2 supene kašike
  • kora limuna - izrendanaž
  • cvetovi lavande - 3 - 4 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Omeknuti kravlji maslac mutite mikserom dok ne pobeli.

Dodajte jaja jedno za drugim, tako muteći mikserom. Sipajte sveže mleko i aromatizujte izrendanom korom limuna.

U posudu prosejte brašno sa prstohvatom soli i praškom za pecivo. U porcijama ga dodajte u tečnu smesu.

Za ovaj recept vam je potrebna tepsija sa pokretnim dno (pogledaj fotografiju). Premažite uljem i nabrašnite tepsiju od 28 cm.

Sipajte smesu, ispecite kolač na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom otprilike 15-20 min. Ohladite gotov kolač na rešetci.

Napravite krem. Sipajte sveže mleko u malu šerpu. Dodajte šećer, lavandu i prstohvat izrendane kore limuna. Neka proključa i sklonite posudu sa ringle. Izvadite cvetove lavande.

U posudici umutite žumanca sa skrobom i sipajte ih u sveže mleko. Vratite posudu na ringlu, mešajte dok se krem ne zgusti.

Prelijte dno ispečene kore s nekoliko supenih kašika svežeg mleka. Sipajte krem i izravnajte. Pospite smeđim šećerom i karamelizujte gasnim plamenikom. Ovo poslednje po želji.

Neka vam je slatko! Kolač sa maslacem i kremom od limuna i lavande je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: