Način pripreme
Omeknuti kravlji maslac mutite mikserom dok ne pobeli.
Dodajte jaja jedno za drugim, tako muteći mikserom. Sipajte sveže mleko i aromatizujte izrendanom korom limuna.
U posudu prosejte brašno sa prstohvatom soli i praškom za pecivo. U porcijama ga dodajte u tečnu smesu.
Za ovaj recept vam je potrebna tepsija sa pokretnim dno (pogledaj fotografiju). Premažite uljem i nabrašnite tepsiju od 28 cm.
Sipajte smesu, ispecite kolač na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom otprilike 15-20 min. Ohladite gotov kolač na rešetci.
Napravite krem. Sipajte sveže mleko u malu šerpu. Dodajte šećer, lavandu i prstohvat izrendane kore limuna. Neka proključa i sklonite posudu sa ringle. Izvadite cvetove lavande.
U posudici umutite žumanca sa skrobom i sipajte ih u sveže mleko. Vratite posudu na ringlu, mešajte dok se krem ne zgusti.
Prelijte dno ispečene kore s nekoliko supenih kašika svežeg mleka. Sipajte krem i izravnajte. Pospite smeđim šećerom i karamelizujte gasnim plamenikom. Ovo poslednje po želji.
Neka vam je slatko! Kolač sa maslacem i kremom od limuna i lavande je gotov.