Pita sa kremom od limuna

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
11k
193
810
06/08/2018
"Veličanstvena pita, koju ćemo pojesti bukvalno u jednom dahu"
Priprema25 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno70 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Korisnici, koji su pripremili ovaj recept: 1
  • Ukupno pregledano804
  • Pregledi tokom meseca13
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting2.5 od 5
  • Skuvano1

Potrebni sastojci

  • za koru
  • brašno - 2 šolje
  • so - 1 prstohvat
  • maslac - 3/4 šolje
  • voda - 2 kašike, hladna
  • za krem od limuna
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja, puna
  • soda - 1/4 kašičice
  • limun - 1 komad, narendana kora i sok
  • jaja - 3 komada
  • voda - 2 šolje kipuća
  • šećer u prahu - 3 kašike, za belanca
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno u posudu. U sredinu stavite prstohvat soli i maslac. Počnite da gnječite, dok se ne stvore mrvice. Posle doljte vodu i zamesite glatko testo. Uvijte ga u prozračnu foliju i ostavite ga na deset minuta u frižideru.

Nakon toga razvijte ravnu koru i rasporedite je po dnu podmazane posude za pečenje, praveći ivicu od testa po posudi. Stavite opet na 10 minuta na hladno. Nakon toga ispecite koru dok ne postale svetlo ružičasta u jakoj rerni.

Za krem pomešajte 1 šolju šećera u prahu sa brašnom, sodom, korom limuna i umutite žumanca. Dobro promešajte i dolijte 2 šolje vrele vode, intenzivno mešajući. Stvite posudu na vatru i mešajte krem, dok se ne zgusne.

Sklonite sa ringle i promešajte krem sa sokom od limuna. Odvojeno umutite belanca u sneg sa 3 kašike šećera u prahu i pažljio ih promešajte u već ohlađeni krem sa žumancima. Rasporedite krem preko već ohlađene kore i stavite da se zapeče u jakoj rerni.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 1
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar