Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Kaša»Kaša od praziluka

Kaša od praziluka

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
4092746
Kaša od praziluka
Fotografije: Ivan Katsarov
1 / 4
12/08/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Brzo, jednostavno, ukusno - Kaša sa prazilukom"

Potrebni sastojci

  • praziluk - 5 stručkova
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • divlja nana - 1/2 supene kašike, sušena
  • brašno - 2 supene kašike, preprženo
  • voda - 1.5 l
  • so - po ukusu
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Kaša od praziluka je tradicionalni recept iz letnje, jesenje i zimske kuhinje plovdivskog sela Trud u Bugarskoj.

1. Očišćeni praziluk se prepolovi po dužini ili na 2 ili 4 (zavisi koliko je velik stručak) i sitno se isecka.

2. U suvu šerpu na ringli se stavlja brašno i neprestano se meša, dok ne postane zlatno-braon boje. Nakon toga se odvaja brašno u posudicu.

3. U istu šerpu se stavlja masnoća da prekrije dno i dodaje se iseckani praziluk. Dobro se promeša i ostavlja se poklopljeno da se dinsta. Periodično se meša dok praziluk ne smanji svoj obim.

4. Dodaje se 500 ml vode, deo divlje nane i so. Ostavlja se poklopljeno da se dinsta 10-15 minuta dok praziluk u potpunosti ne omekne. U zimsku verziju ove seoske kaše osim divlje nane dodaje se malo majčine dušice (1/2 supene kašike) i šaka sušenih pečuraka (vilin prsten, lisičarke, vrganji... šta imate).

5. Kada je praziluk omeknuo, dodaje se aleva paprika i ostala voda - oko 1 litar. Ostavlja se da se krčka na tihoj vatri još 10 minuta. Proba se da se vidi da li je dovoljno slano i ukoliko je potrebno dodatno se soli.

6. Brašno se izmeša sa malo vode i dodaje se u kašu od praziluka. Dodaje se i ostatak divlje nane i promeša se. Ostavlja se na ringli da se krčka još 5 minuta, a nakon toga kaša sa prazilukom je spremna za serviranje.

7. Poslužuje se sa sirćetom, a po želji svako može da pospe svoju porciju s malo preprženih i usitnjenih oraha.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: