Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Gratin»Gratin od praziluka sa krompirom

Gratin od praziluka sa krompirom

MarianeMariane
Džedaj
14947
Gratin od praziluka sa krompirom1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Gosti će se mnogo obradovati ukusnom gratinu, a i sprema se toliko lako"

Potrebni sastojci

  • krompir - 5 komada
  • praziluk - 3 struka
  • sveže mleko - 400 - 500 ml
  • maslac - 70 g
  • brašno - 2 ravne kašike
  • muskatni oraščić - 1 prstohvat
  • biber
  • so
  • parmezan - 50 - 60 g
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite praziluk veoma pažljivo. Isecite beli i svetlo zeleni deo na parčiće dužine 5 cm. Krompir oljuštite i isecite na kriške debljine oko pola centimetra. Skuvajte povrće u posoljenoj vodi oko 15 minuta.

U međuvremenu zagrejte maslac i zapržite brašno na kratko. Uz neprestano mešanje dolijte mleko, začinite oraščićem, biberom i solju. Kuvajte sos dok se ne dobije konzistencija krem supe.

Prebacite oceđeno povrće u odgovarajuću posudu. Prelijte ih mlečnim sosom, pokrijte narendanim parmezanom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 20 minuta. Servirajte odmah.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: