Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Pečeni svinjski vrat bez kostiju

Pečeni svinjski vrat bez kostiju

Veronika MihailovaVeronika Mihailova
Inovator
11220392
Pečeni svinjski vrat bez kostiju3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
200 min.
Ukupno
230 min.
Porcije
6
"Večera treba da je stabilna, a pečeni svinjski vrat vas neće ostaviti nezadovoljnima"

Potrebni sastojci

  • svinjski vrat - 2 kg
  • maslac - 50 g
  • čubar - 2 - 3 prstohvata
  • luk - 2 komada, crni, srednji
  • beli luk - 4 komada
  • aleva paprika
  • Za marinadu
  • belo vino - 100 ml
  • sok od limuna - od 1 limuna
  • vorčester sos - 1 kašika
  • soja sos - 1 kašika
  • ruzmarin - 3 struka, svež
  • majčina dušica - 3 struka, sveža
  • balsamiko sirće - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • šareni biber - po ukusu
  • maslinovo ulje - 5 kašika
  • med - 4 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj recept za pečenu svinjetinu neophodna vam je velika posuda ili šerpa u kojoj ćete napraviti marinadu. U posudu prvo stavite tečne sastojke (belo vino, sok od limuna, vorčester sos, soja sos, maslinovo ulje, balsamiko sirće i pčelinji med).

Promešajte ih dobro pomoću ručne kuhinjske mutilice. Nakon toga dodajte so, šareni biber i sveže strukove majčine dušice i ruzmarin. Ponovo promešajte. Stavite meso u posudu i zavrtite ga nekoliko puta. Pokrijte ga i stavite u posudu u frižider bar na sat.

Nakon toga spremite jednu posudu za pečenje. Na dno posude poređajte luk, isečen na debele šajbne. Isecite beli luk na krugove i stavite ga u posudu za pečenje. Nakon toga izvadite svinjski vrat iz posude sa marinadom i stavite ga preko luka u posudu.

Pospite sa malo dimljene aleve paprike i mrvljenim čubrom. Oko mariniranog svinjskog mesa stavite po dva struka svežih začina ruzmarina i majčine dušice. Nakon toga nožem napravite blaga udubljenja u mesu dubine oko centimetar.

U njih stavite maslac. Prelijte sa malo maslinovog ulja i vina. Pokrijte čvrsto aluminijumskom folijom ili poklopcem i gurnite posudu u rerni na 250 stepeni na 20 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 140 i pecite tri sata.

Pečeni svinjski vrat bez kostiju može da se servira u kombinaciji sa nemačkom krompir salatom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: