Način pripreme
1. Kuvajte svinjsku kolenicu 2 sata na umerenoj vatri u posoljenoj vodi sa zrnima bibera i lovorovim listom.
2. Iseckajte crni luk i propžite dok se ne karamelizuje u ulju, brašno, malo soli i šećer.
3. Sipajte brašno odjednom i mešajte 2 minuta na umerenoj vatri dok ne dobije braon boju, onda sipajte od bujona iz kuvanja mesa, onoliko koliko želite da sos bude gust. Mešajte 5-10 minuta dok se ne zgusne i ako je potrebno sipajte još bujona dok ne dobijete željenu konsistenciju.
4. Skinite sa vatre, sačekajte da temperatura padne i dodajte žumanca, prethodno umućena. Mešajte dok ne dobiju homogenu smesu. Po želji možete pasirati da sos postane još više fin.
5. Začinite biberom i još soli ako je potrebno i sipajte u tanjire. Odvojite od kostiju svinjsku kolenicu i isecite ili iskidajte na komadiće. Poređajte meso na sos i pospite sitno iseckanim mladim lukom.
Po želji možete ukrasiti sa malo kisele pavlake.
Prijatno!