Kolenica bez kostiju sa bavarskim sosom

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
06/06/2019
"Skuvana do savršenstva i prelivena aromatičnim sosom - ovo nije obična kolenica, nego mali praznik za čula"
Priprema15 min.
Kuvanje145 min.
Ukupno160 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano301
  • Pregledi tokom meseca31
  • Pregledi tokom sedmice3
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • svinjska kolenica - 1 komad, oko 700 g
  • lovorov list - 1 komad
  • biber - 5 - 6 zrna
  • so - 1 prstohvat
  • za sos
  • luk - 1 glavica, crni
  • luk - 1 struk, mladi
  • brašno - 4 supene kašike, pune
  • žumanca - 2 komada
  • maslac - 30 g
  • ulje - 2 - 3 supene kašike
  • biber - po ukusu, mleven
  • so - 2 prstohvata
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Kuvajte svinjsku kolenicu 2 sata na umerenoj vatri u posoljenoj vodi sa zrnima bibera i lovorovim listom.

2. Iseckajte crni luk i propžite dok se ne karamelizuje u ulju, brašno, malo soli i šećer.

3. Sipajte brašno odjednom i mešajte 2 minuta na umerenoj vatri dok ne dobije braon boju, onda sipajte od bujona iz kuvanja mesa, onoliko koliko želite da sos bude gust. Mešajte 5-10 minuta dok se ne zgusne i ako je potrebno sipajte još bujona dok ne dobijete željenu konsistenciju.

4. Skinite sa vatre, sačekajte da temperatura padne i dodajte žumanca, prethodno umućena. Mešajte dok ne dobiju homogenu smesu. Po želji možete pasirati da sos postane još više fin.

5. Začinite biberom i još soli ako je potrebno i sipajte u tanjire. Odvojite od kostiju svinjsku kolenicu i isecite ili iskidajte na komadiće. Poređajte meso na sos i pospite sitno iseckanim mladim lukom.

Po želji možete ukrasiti sa malo kisele pavlake.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar