Polpo a Feira

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k80916k1k
Polpo a Feira
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
14/09/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
3
"Polpo a Fiera ili Hobotnica na Galicijski način - jelo koje treba da se proba makar jednom"

Potrebni sastojci

  • hobotnica - 1.5 kg, očišćena
  • krompir - oko 600 g
  • aleva paprika - za posipanje, po želji, ljuta
  • krupna so - za posipanje
  • maslinovo ulje - oko 7 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Polpo a Feira je tradicionalno meze iz Galicije. Ovo je drugi naziv za tako poznatu Hobotnicu na galicijski način (Pulpo a la gallega).

A Feira potiče iz vremena kada se ovaj način kuvanja i posluživanja hobotnice prvi put proširio za vreme lokalne Ferie (Feria sa galicijskim dijalektom).

Priprema ovog jela, ili još poznato kao tapas, je jednostavna, ali ima svojih finesa.

Potrudiću se da ih vam izložim, kako biste se radovali savršenom i autentičnom rezultatu, ukoliko odlučite da probate tradicionalni Polpo a Feira.

Možete da kupite već skuvanu hobotnicu, ali uvek je bolje da je uzmemo svežu.

Budući da je sastavljena od mišića, bila bi žilava ukoliko bismo počeli odmah da je kuvamo. Da biste slomili njena mišićna vlakna, najjednostavniji i efikasan način jeste da zamrznete morski plod. Nakon toga, prillikom odmrzavanja finesa je da to bude polako. Ostavlja se u frižideru u dosta dubokoj posudi, jer će odvojiti tečnost.

Da biste skuvali hobotnicu, na jaku vatru stavite veliku šerpu sa vodom. Vode treba da bude toliko, da može da prekrije morski plod, ali ne previše.

Kada dobro provri (i nikada pre toga), potopite hobotnicu, lepo uhvaćenu za glavu. Izvadite i ponovite tri puta. Ovaj proces se naziva šokiranje.

Potopite četvrti put i ostavite da vri 15 minuta na jakoj vatri i nakon toga smanjite da bude slaba na još 20 minuta. Veliki majstori ovog jela kažu da hobotnica ne sme da postane veoma mekana, nego da je skoro pa al dente. Drugi pak preferiraju mekanu kao maslac. Vi izaberite kako više volite. Možete da probate da li je gotovo tako što ćete probosti nožem neki od pipaka i nož treba da ulazi kao u kuvani krompir.

Postoji i druga opcija kuvanja - na umerenoj vatri oko 30 minuta i nakon toga na isključenoj ringli se ostavlja u vodi dok se ne ohladi.

Sledeći korak jeste da skuvate krompir. Za taj cilj nam nisu potrebne posebne instrukcije, zato što to svako zna i može. Jedino bih preporučila, kako bi se dobio autentičniji polpo a feira, da napravite to u vodi od kuvanja hobotnice. Ukoliko više volite tu varijantu, znajte da je neminovno da se krompir oboji, ali će upiti aromu morskog ploda.

U svakom slučaju, nemojte odmah bacati vodu, ona služi i za drugi važan korak.

Za serviranje ovog španskog specijaliteta koriste se drveni tanjiri, pljosnati, ali debeli. Svaki tanjir se potapa u vodu od kuvanja i to ima svoj smisao i funkciju. Na taj način se sprečava da drvo upije maslinovo ulje, već u potpunosti ostaje, obavijajući hranu i dozvoljavajući joj emulgiranje mešanjem sa sosevima isceđenim iz hobotnice.

Isecite krompir na kolutove i poređajte jedan sloj u drveni tanjir. Odozgo stavite hobotnicu, obavezno isečenu kuhinjskim makazama, pipke na kružiće, a glavu na male komade. Ispašće otprilike 3-4 porcije.

Imajte u vidu da se težina skuvane hobotnice smanjuje za skoro 50% od njene težine, kada je sirova.

Za kraj obilno pospite dobrim maslinovim uljem (veoma važno! ) i krupnom solju i alevom paprikom, paprike ne treba da bude mnogo da ne bi ubila ukus morskog ploda.

Uživajte u ovom sjajnom predjelu u duhu Španije.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: