Način pripreme
Kupiti zamrznutu i očišćenu hobotnicu. Skuvati je u vodi u kojoj dodajemo lovorov list, vinsko sirće.
Voditi pri tome računa da je ne prekuvate. Najbolje oceniti da li je kuvana kada čačkalicom probodete najdeblji deo pipka, ako lako probija čačkalica onda je gotova, i operete je u hladnoj vodi.
Zatim na zagrejanom maslinovom ulju izgrilovati hobotnicu sa obe strane i pri kraju naliti belo vino. Kada vino ispari može da se servira hobotnica. Prilog po želji dalmatinsko varivo Ili grilovano povrće.
Sos:
Ispržiti sitno seckani crveni luk na zagrejanom ulju, zatim dodati papriku koju isečemo na kockice i tikvicu takođe iseckanu na kockice 0.5mm x 0.5mm.
Kratko propržiti i začiniti po ukusu uz dodatak soli, bosiljka i bibera, belog luka. I naliti paradajz pelatom. Sve zajedno ukrčkati. Sos servirati uz hobotnicu.