Način pripreme
Ovaj pikantni sos za špagete je olakšica u svakoj kuhinji, zato što je spreman za upotrebu, kako kao osnova, tako i kao sastojak sa drugim komponentama za pripremanje testenine.
Za taj cilj očistim luk, krupno ga isečem i dinstam ga na ulju. U njega dodajem čenove belog luka i iseckane ljute papričice, koje sam prethodno očistila od semenčica.
Nakon što se izdinstaju, otprilike 10 minuta, sklanjam beli luk i dodajem oprane i krupno iseckane dve sorte paradajza.
Začinim biberom, šećerom i solju po ukusu /svaki kulinar ima različit specifičan ukus, a i količina šećera zavisi od kiselosti paradajza i ljutine papričica/.
Nakon što voda ispari i sos se redukuje, dodajem paradajz pire/moj je domaće spremljen i njegova kiselost je slaba/.
Ostavljam da se krčka na veoma slaboj vatri još 40 minuta, kako bi se dobila potrebna gustina.
Kada se sos ohladi, isečem bosiljak i pasiram dok ne postane homogeno.
Sipam ga u teglice i sterilizujem 10 minuta. Olakšica za svaku domaćicu.