Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Mleveno Meso»Ćufte»Švedske ćutfice iz rerne

Švedske ćutfice iz rerne

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2203k220
Švedske ćutfice iz rerne3 / 3
28/09/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"One svedske ćuftice, znate ih, što vam svi o njima govore, iz rerne - probali smo ih i mi, veličanstvene su"

Potrebni sastojci

  • mlevno meso - 250 g, teleće
  • mleveno meso - 250 g, pileće
  • prezle - 100 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • jaja - 1 komad
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1/2 kašičice
  • piment - 1/4 kašičice
  • muskatni oraščić - 1/4 kašičice
  • peršun - 1 supena kašika, sitno iseckan
  • maslac - 50 g
  • maslinovo ulje - 3 - 4 supene kašike
  • luk - 1 glavica srednje veličine
  • beli luk - 1 čen, izgnječen
  • sos
  • maslac - 3 supene kašike
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • brašno - 2 supene kašike
  • pileći bujon - 400 ml
  • teleći bujon - 400 ml
  • pavlaka za kuvanje - 100 ml 22 % (možete koristiti i kiselu pavlaku 25 %)
  • soja sos - 1 kašičica
  • dižonski senf - 1 kašičica, krupnije samlevena
  • sos vorčester - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • beli biber - 1/2 kašičice
  • sok od limuna - od pola malog limuna
  • so - po ukusu
  • peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna 180 stepeni:

Ravan pleh, obložen papirom za pečenje.

U posudi pomešamo prezle, sveže mleko, jaje, biber, so, mlevnei piment, muskatni orašćić i sitno iscekan peršun. Smesu promešamo da dobijemo pastu. Ostavljamo sa strane.

U dubokom tiganju ugrevamo maslinovo ulje i maslac na umerenoj vatri, dodajemo iseckan luk, mešamo 3-4 minuta dok ne omekša i dodajemo izgnječeni beli luk, mešamo dok se smesa ne začini. Celu smesu dodajemo u smesu sa prezlama, promešamo i dodajemo dve vrste mlevenog mesa.

Dobro promešamo, ako procenimo da je previše suva, možemo dodati još 2-3 supene kašike svežeg mleka, ali smesa ne treba da bude previše vlažna. Kašikom za sladoled prečnika oko 3 cm uzimamo od smese i vlažnim rukama oblikujemo ćufice. Poređamo u pleh na papir za pečenje.

Pečemo na 180 stepeni ne više od 20 minuta. Ćuftice će imati dodatno kuvanje. Vadimo ih i ostavljamo sa strane.

Sos

U duboki tiganj sipamo maslinovo ulje i masalc, ostavljamo da se ugreje na umerenoj temperaturi. Dodajemo brašno i energično mešamo drvenom kašikom dok ne promeni boju. Dodajmeo bujon u malim porcijama uz neprestano mešanje žicom da se ne stvore grudvice.

Nakon toga pavlaka, soja sos, dižonski senf, sos vorčester, sok od limuna, šećer, beli biber i ako je potrebno dodajemo mali prstohvat soli. Nakon svakog dodatog sastojka mešamo drvenom kašikom.

Ostavljamo da se krčka na umerenoj vatri oko 10-15 minuta, periodično mešamo. Nakon toga dodajemo ćuftice i ostavljamo još 10 minuta da se smesa krčka. Skidamo sa vatre i posipamo iseckanim peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: