Način pripreme
1. Ugrejte 600 ml mleka sa šećerom. U preostalom mleku umutite skrob i cimet sa prstohvatom soli.
2. Kad mleko bude spremno da provri sipajte smesu sa brašnom uz neprestano mešanje.
Stavite cimet i kuvajte na umerenoj vatri 12 minuta uz neprestano mešanje. Ako počne da gori po dnu odmah smanjite jačinu vatre.
Treba da dobijete gust mlečni krem.
3. Sipajte krem u silikonski kalup 25x25 cm ili sličnih razmera. Cilj je da sloj bude debljine 2 cm.
4. Ostaite da se ohladi i stavite u frižider na 2 sata ili dok se ne stegne lepo.
5. Okrenite stegnatu ploču od krema na dasku i isecite na približno 24 porcije.
Uvaljajte svako parče u brašno i posle u umućeno jaje i pržite u obilnoj količini ulja dok ne dobije zlatnu boju.
6. Gotove porcije leče frite uvaljajte u oko 100 g šećera.
Neka vam je slatko!
* Leče Frita jetradicionalni španski desert, prirpma se obavezno za uskršnje praznike, ali takođe i tokom cele godine.
Osnova mu je mleko, šećer i brašno, slično kao i običan krem, sa razlikom što je količina brašna i li skroba veća, čime se postiže gušća konsistencija.
Tako se može iseći na komade i posle da se pohuje i uvalja u šećer i cimet. Odatle je i ime deserta - leče frita, što u prevodu znači prženo mleko.