Način pripreme
U polovinu tople vode se namrvi i promeša kvasac sa šećerom i ostavlja deset minuta da se aktivira. Pomeša se u posudi brašno sa solju, maslinovim uljem, preostalom vodom i naraslim kvascem.
Masline se odvoje od koštica i iseku na krupne parčiće, listovi ruzmarina se iseku na sitno. Sipamo u kašu i zamesimo srednje meko testo.
Namaže se masnoćom i ostavljamo da naraste na toplom pokriveno folijom, 2-3 sata. Mala posuda za pečenje pokrivena papirom za pečenje se blago namaže masnoćom i posipa se kukuruzno brašno.
Testo se više ne mesi, samo se stavlja pažljivo na papir, oblikuje se kao hleb i odozgo se posipa s malo kukuruznog brašna.
Rerna se zagreva na 180 stepeni i peče se 35-40 minuta dok korica ne postane zlatasta. Vadi se na rešetku i pokriva sekrpom, dok se ne ohladi, i tek tad se seče reckastim nožem.
To je pravi ukus sveže ispečeog španskog hleba - jedinstvenog!