Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Hlepčići»Aromatični španski hlepčići

Aromatični španski hlepčići

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Guru
146471k40
Aromatični španski hlepčići
Fotografije: Teodora Meshterova
1 / 11
20/08/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
19
"Celih 19 aromatičnih španskih hlepčića sa maslinama... MMMmmm... želimo jedan da namažemo maslacem"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za dodatno mešanje
  • masline - 150 g, bez koštice
  • pečurke - 250 g, konzervirane
  • kvasac - 1 kockica /42 g/
  • luk - 1 glavica
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • bosiljak - 1 kašičica
  • origano - 1 kašičica
  • so - 1 supena kašika
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 300 ml
  • ulje - 20 ml
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

250 ml svežeg mleka se zagreje i u njega se stavlja kvasac, šećer i 1 supena kašika brašna. Meša se i ostavlja se da se aktivira na 15 minuta.

Masline i pečurke se sitno naseckaju. Brašno se proseje i stavlja se u tepsiju. U nju se dodaje već aktivirani kvasac, so, origano, malo majčine dušice, kao i naseckane masline i pečurke.

Dodaje se i ostalo sveže mleko i zamesi se testo, tako što se dodaje po malo brašna. Treba da postane meko i elastično. Prebacuje se na nabrašnjenu radnu površinu i mesi se dok ne ostanu nikakve grudvice - otprilike 10-15 minuta.

Već gotovo testo se prebacuje u nauljenu veliku posudu i ostavlja se da nadođe, dok ne udvostruči svoju zapreminu. Za to vreme luk se seče na veoma tanke polumesece i proprži se u ulju dok ne postane zlatast.

Kada je testo nadošlo, ponovo se razmesi i od njega se oblikuju lopte tako što se u svaku loptu stavlja po malo proprženog luka.

Male pogačice se ređaju u tepsiju obloženu papirom za pečenje koji je namazan uljem i ostavlja se da nadođe na još 30 minuta.

Nakon toga se premazuje umućenim žumancem, posipaju se majčinom dušicom i peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C dok ne postane zlatasto.

Broj aromatičnih hlepčića zavisi od njihove veličine. Kod mene je ispalo 19 aromatičnih španskih hlepčića.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: