Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Španski desert Leče Frita

Španski desert Leče Frita

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Španski desert Leče Frita9 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
24
"Španska kuhinja se ponosi sa svojim slatkim ukusnim stvarima, a desert Leče Frita je njen ponos"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 1 l
  • šećer - 150 g
  • brašno - 100 g
  • skrob - 50 g, kukuruzni, prirodan
  • cimet - 1 prstohvat
  • so - 1 prstohvat
  • za pohovanje
  • brašno - oko 100 g
  • jaja - 2 komada
  • za valjanje
  • šećer - oko 100 g, kristal
  • cimet - 2 prstohvata ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Ugrejte 600 ml mleka sa šećerom. U preostalom mleku umutite skrob i cimet sa prstohvatom soli.

2. Kad mleko bude spremno da provri sipajte smesu sa brašnom uz neprestano mešanje.

Stavite cimet i kuvajte na umerenoj vatri 12 minuta uz neprestano mešanje. Ako počne da gori po dnu odmah smanjite jačinu vatre.

Treba da dobijete gust mlečni krem.

3. Sipajte krem u silikonski kalup 25x25 cm ili sličnih razmera. Cilj je da sloj bude debljine 2 cm.

4. Ostaite da se ohladi i stavite u frižider na 2 sata ili dok se ne stegne lepo.

5. Okrenite stegnatu ploču od krema na dasku i isecite na približno 24 porcije.

Uvaljajte svako parče u brašno i posle u umućeno jaje i pržite u obilnoj količini ulja dok ne dobije zlatnu boju.

6. Gotove porcije leče frite uvaljajte u oko 100 g šećera.

Neka vam je slatko!

* Leče Frita jetradicionalni španski desert, prirpma se obavezno za uskršnje praznike, ali takođe i tokom cele godine.

Osnova mu je mleko, šećer i brašno, slično kao i običan krem, sa razlikom što je količina brašna i li skroba veća, čime se postiže gušća konsistencija.

Tako se može iseći na komade i posle da se pohuje i uvalja u šećer i cimet. Odatle je i ime deserta - leče frita, što u prevodu znači prženo mleko.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti