Način pripreme
Isecite orahe i sameljite u blenderu kratkim pulsevima. Rasporedite kore na radnu površinu. Uzmite pleh u kojem ćete peći i stavite na kore. Oštrim nožem isecite krug veličine pleha.
Izbrojte kore i rasporedite na četiri dela.
Poređajte prvu 1/4 kora u pleh, između stavite i isečke. Odozgo pospite 1/3 oraha. Tako dok ne potrošite sastojke.
Nakon toga isecite baklavu na romboide.
Ugrejte ulje. Da ne bi zagorelo, stavite u njega malo parče hleba. Čim hleb promeni boju skinite ulje sa vatre.
Uz pomoć kašike prelijte baklavu ugrejanim uljem, pažljivo sipajte u proreze.
Pecite u ugrejanoj rerni na 170 stepeni oko 30 minuta dok ne porumeni.
Nakon toga ostavite baklavu da se potpuno ohladi.
Pripremite šećerni sirup. U kaseroli pomešajte šećer i vodu i stavite da provri. Ostavite na vatri da vri 10 minuta. Nakon toga dodajte sok od limuna ili prstohvat limunske kiseline.
Prelijte baklavu toplim sirupom. Pokrijte pleh krpom dok se potpuno ne ohladi, najbolje na jednu noć.
Veoma ukusna i hrskava baklava, odgovarjauća za posnu večeru za Badnje veče!
Neka vam je slatko!