Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Vetrenjača od patlidžana

Vetrenjača od patlidžana

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Glavni urednik
216706
Vetrenjača od patlidžana
Fotografije: Tatyana Dimitrova
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
3
"Ukusno i lepo za oko jelo, sa fantastičnom aromom. Istinski praznik za čula!"

Potrebni sastojci

  • patlidžani - 3 komada, srednje veličine
  • paradajz - 7 - 8 manjih, kao za konzerviranje
  • sir - oko 300 g kravljeg ili mocarele
  • beli luk - 1 glavica
  • so
  • beli biber
  • ulje
  • čubar - po želji, od oka
  • bosiljak - suv, od oka
* merne jedinice

Način pripreme

Operite patlidžane bez uklanjanja drški, i presecite svaki na pola. Stavite svaku polovinu svetlim delom na dasku i isecite polovinu na 4-5 trake.

Patlidžane isečene u obliku vetrenjače posolite obilno i ostavite ih pod nagibom 30 minuta da se gorki sok iz njih ocedi. Zatim ih isperite i osušite.

Sir i paradajz isecite na tanke kriške. Stavite komad sira i kolut paradajza između traka patlidžana. Tako pripremljene patlidžane poređajte na podmazan pleh.

Pospite neoguljene čenove belog luka, a ako vam ostane paradajz, sitno ga iseckajte i rasporedite u pleh. Pospite ponovo sa malo soli, belog bibera, čubra i bosiljka.

Prelijte maslinovim uljem i pokrijte posudu folijom. Izbušite foliju na nekoliko mesta da ispušta paru i pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 40 minuta ili dok patlidžani ne budu spremni. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: