Zapečena palenta

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Zapečena palenta
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 7
28/02/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Gotovu zapečenu palentu servirajte kao predjelo ili laganu večeru sa čašom lepog vina. Bon Apetit!"

Potrebni sastojci

  • palenta - 1 šolja
  • voda - 3 šolja
  • so - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • maslac - 30 g
  • parmezan - 50 g
  • kravlji sir - 100 g
  • čeri paradajz - 150 g
  • mocarela - 100 g, izrendana
  • bosiljak - nekoliko listova, svež
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike, za zalivanje
* merne jedinice

Način pripreme

1 šolja = 250 ml

Zagrejte 3 čaše vode sa kašikom maslinovog lja i kašičicom soli.

Lim voda uzavri dodajte palentu u tankom mlazu, neprestano mešajući.

Ostavite na ringli dok se ne zgusti ne prestajući sa mešanjem.

Nakon toga u gotovu palentu dodajte maslac, krupno izmrvljeni kravlji sir i polovinu parmezana.

Izmešajte i prebacite smesu u tepsiju podmazanu maslinovim uljem prečnika 26 cm.

Na paletnu poređajte prepoloveljeni čeri paradajz i pospite sitni naseckanim svežim listovima bosiljka.

Nakon toga pospite i mocarelom i ostalim parmezanom.

Na kraju zalijte mlazom maslinovog ulja i stavite da se palenta peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 20-25 minuta.

Gotova zapečena palenta ostaje na kratko da se ohladi i servirajte kao predjelo ili laganu večeru sa čašom lepog vina.

Bon Apetit!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: