Bonapeti.rs»Recepti»Napici»Sirup»Prirodni sirup od malina

Prirodni sirup od malina

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Prirodni sirup od malina
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
4
"Ovo nije sirup, ovo je pravi eliksir koji je najukusniji kad je izvađen leden iz zamrzivača"

Potrebni sastojci

  • maline - 1, 8 kg
  • šećer - 1 kg
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • voda - 1 šolja, mineralna
  • limun - 1/2 komada, sok
  • limunska kiselina - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj cilj koristimo dobro sazrelo voće.

Očistimo maline od drški i operemo u cediljki pod tekućom hladnom vodom.

Oceđeno i još mokro voće sipamo u staklenu posudu/vatrostalnu sa visokim zidovima.

Posipamo ga šećerom u prahu i vodom sa isceđenim sokom od limuna da sačuvaju svoju boju.

Porkivamo posudu streč folijom i stavljam je u frižider na 48 sati.

Nekoliko puta mešamo drvenom kašikom voće, a nije problem ako ih malo izgnječimo.

Pre nego što ga stavimo u sokovnik, voće treba da bude ostavljeno na sobnoj temperaturi nekoliko sati.

Tada ocedimo sirup koji se sakupio u posudi.

Preostalo voće stavljamo u mašinu i iscedimo mu sok.

U dobijenu količinu dodajemo istu količinu šećera i rastvorenu limunsku kiselinu.

Zagrevamo kratko na umerenoj temperaturi, da se rastvori šećer i sklanjamo posudu sa ringle.

Što manje sirup pretpri termičku obradu to će se više sačuvati korisni vitamini, antioksidansi i vlakna u njemu.

Sirup zatvaramo u čiste i suve flaše koje čuvamo na tamnom i hladnom mestu.

Najbolja varijanta je da ih sipate u boce od 500 ml i da čuvate u zamrzivaču.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: