Način pripreme
Za ovaj cilj koristimo dobro sazrelo voće.
Očistimo maline od drški i operemo u cediljki pod tekućom hladnom vodom.
Oceđeno i još mokro voće sipamo u staklenu posudu/vatrostalnu sa visokim zidovima.
Posipamo ga šećerom u prahu i vodom sa isceđenim sokom od limuna da sačuvaju svoju boju.
Porkivamo posudu streč folijom i stavljam je u frižider na 48 sati.
Nekoliko puta mešamo drvenom kašikom voće, a nije problem ako ih malo izgnječimo.
Pre nego što ga stavimo u sokovnik, voće treba da bude ostavljeno na sobnoj temperaturi nekoliko sati.
Tada ocedimo sirup koji se sakupio u posudi.
Preostalo voće stavljamo u mašinu i iscedimo mu sok.
U dobijenu količinu dodajemo istu količinu šećera i rastvorenu limunsku kiselinu.
Zagrevamo kratko na umerenoj temperaturi, da se rastvori šećer i sklanjamo posudu sa ringle.
Što manje sirup pretpri termičku obradu to će se više sačuvati korisni vitamini, antioksidansi i vlakna u njemu.
Sirup zatvaramo u čiste i suve flaše koje čuvamo na tamnom i hladnom mestu.
Najbolja varijanta je da ih sipate u boce od 500 ml i da čuvate u zamrzivaču.