Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Sirup i slatko od malina po starom receptu

Sirup i slatko od malina po starom receptu

Teodora  Ivanova KamenovaTeodora Ivanova Kamenova
Pomoćnik kuvara
248418
Sirup i slatko od malina po starom receptu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
180 min.
"Proveren recept iz starih notesa - pravo kulinarsko blago"

Potrebni sastojci

  • maline - 3 kg
  • za sirup
  • šećer - 3 kg
  • limunska kiselina - 1 kašičica na litar sirupa
  • za slatko
  • šećer - 2 kg
  • limunska kiselina - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite maline i prelijte ih sa 3 kg šećera. Mešajte 2-3 dana s vremena na vreme da se šećer rastopi potpuno, držite ih na hladnom mestu.

Trećeg dana ocedite u posudu za merenje, zato što treba da dozirate limunskom kiselinom, po jednu kašičicu na litar odvojenog sirupa od malina. Nekoliko puta promešajte da se kristali limunske kiseline rastope.

Ne kuvajte, ostavite na hladnom mestu i imajte u vidu da je ovaj sirup samo koncentrat - lepo je da se razredi sa gaziranom vodom ili samo mineralnom, ili po vašem izboru.

Od voća, od kojeg se ocedio sirup ćete pripremiti slatko, dodajte 2 kg šećera i 2 šolje vode. Kuvajte slatko kao što kuvate i druga slatka - kapljica ne treba da se razliva. S vremena na vreme treba da skidate penu. Kuvajte na umerneoj vatri i mešajte da ne zagori.

Kad se slatko skuva stavite 1 kašičicu limunske kiseline i dobro promešate.

Servirajte po ukusu, ali imajte u vidu da u ovom receptu maline ne mogu da ostanu cele u slatkom.

Ja sam stavila manje šećera - 1.4 kg zato što kući ne volimo previše slatko i moram reći da je ispalo dovoljno slatko za naš ukus, ali svako voli drugačije.

Mislim da ćete obradovati svoje bložnje sa aromatičnim slatkom od malina i neponovljivim sirupom od malina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti