Ispucali božićni kolači

Lilia Tsacheva/LipodveLilia Tsacheva/Lipodve
Kuvar
1733051475
Ispucali božićni kolači
Fotografije: Lilia Tsacheva/Lipodve
1 / 8
22/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
50
"Za Božić je važno da je srce veselo, dom je širom otvoren za bližnje i prijatelje i kolače - da su ispucali i da ih je mnogo"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 šolja
  • so - prstohvat
  • prašak za pecivo - 1 kaščičica
  • muskovado - 1 šolja ili 3/4 šolje belog šećera**
  • kakao - 1/2 šolje
  • instant kafa - 2 kašičice
  • vanila
  • jaja - 2 komada
  • maslinovo ulje - 1/3 šolje
  • šećer u prahu - za valjanje (oko 1/2 šolje)
* merne jedinice

Način pripreme

**Ako koristite muskovado prosejte kroz cediljku pomoću kašike da ustinite grudvice.

Pomešajte sve suve sastojke - brašno, so, kakao, prašak za pecivo, šećer i kafu. Sipajte maslinovo ulje i jaja.

Umutite mikserom dok ne počne da se dobija testo, posle ih rukama oblikujte u loptu. Pokrijte folijom i ostavite u frižideru oko 20 minuta da se ohladi.

Uključite rernu na 160 stepeni sa ventilatorom.

Od već ohlđenog testa napravite loptice veličine oraha i uvaljajte ih i šećer u prahu.

Poređajte loptice na odstojanju 2-3 cm jednu od druge u posudu za pečenje, koju ste pokrili papirom za pečenje. Ja sam to uradila u dve posude koje sam istovremeno pekla. Pecite oko 10-12 minuta, ne više.

Ispečeni kolači će biti meki iznutra i hrskavi spolja. Ostavite da se potpuno ohlade i čuvajte u kutiji do mesec dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: