Torta od čokolade i badema bez brašna

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
181
313
23/10/2020
"Ako niste zamišljali tortu bez brašna, evo je - fantastična, sa čokoladmo i bademima i bez grama brašna"
Priprema30 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno80 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano195
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • badem - 100 g, mleven
  • šećer - 150 g, kristal
  • crna čokolada - 170 g
  • maslac - 170 g, nasečen na kockice
  • vanila - ekstrakt
  • so - 1 prstohvat
  • kremotartar - 1/4 kašičice (vinska kiselina, može da se zameni sa malo praška za pecivo i limunske kiseline)
* merne jedinice

Način pripreme

Radi uglavnom mikserom. U torti nema brašna.

Kalup za torte sa dnom koje se uklanja podmažite i prekrijte papirom za pečenje.

Čokoladu i maslac istopite na pari dok ne dobijete lep tečni krem. Ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi. Sipajte krem u suvu posudu.

Jaja podelite na žumanca i belanca. Umutite žumanca sa polovinom kristal šećera do bele boje.

Pažljivo dodajte smešu temperirane čokolade, vanilu i mešajte na laganoj brzini miksera dok smesa ne postane homogena. Bademovo brašno se dodaje špatulom. Dobro promešajte.

Belanca umutite mikserom na početku laganom brzinom, dodajući nekoliko puta šećer, a zatim miksujte velikom brzinom dok ne dobijete sneg. Takođe se dodaje kremotartar.

Pažljivo spojite dve smese špatulom dok ne postanu glatki krem. Sipajte u kalup za tortu i poravnite.

Pecite na 160 stepeni oko 45-50 minuta, sredina treba da bude mekana, a stranice treba da imaju ispucalu koru. Na početku, posle vađenja, kolač je nabrekao, ali nakon što se ohladi spašće i njegova kora će se izlomiti. tako treba da bude.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar