Način pripreme
Paradajz, šargarepu i paprike se operu i očiste. Šargarepa se iseče na kolutove ili na sitne komadiće. Paprike nasecite na isti način. Odvojite 1 kg od paradajza i isecite ga na sitne komade ili ga narendajte bez ljuske.
Posolite, dodajte šargarepu i papriku. Dobro promešajte. Sipajte smesu paradajza u teglu za kompot ili sa poklopcem na zavrtanje.
Zatim preostala 2 kg paradajza isecite na polovine, ili ako su manji, ostavite ih cele, oljušti te ih i rasporedite u tegle.
Paradajz ne treba ostavljati da bude suv, stavite mešavinu paradajza do gornjeg reza tegle.
Zatvorite tegle poklopcima i kuvajte ih 20 minuta nakon što voda proključa. Zatim okrenite poklopcima na dole dok se ne ohlade.
Ovako pripremljena zimnica idealna je za pripremu variva i đuveča, čorbi i drugih jela tokom zime.