Način pripreme
Natopite leblebije u vodi prethodno veče. Sledećeg dana ih ocedite, isplaknite i prelijte sa 4 litra vode. Kuvajte dok ne omekša. Pšenica i pirinač se operu obilnom količinom hladne vode, da padne skrob sa njih. Prelivaju se sa tri litra vode i kuvaju se na umerenoj vatri oko sat. Mešaju se često, nakon čega se pomešaju sa skuvanim leblebijama.
Osušeno voće se preliva vrelom vodom i ostavlja se da se natopi 30 minuta, nakon čega se ocedi i seče na parčiće. Voda od natapanja se sačuva.
Isečeno voće, namrvljeno koštunjavo voće, šećer i lešnici se dodaju u pirinač, žito i leblebije. Smesa se preliva vodom od voća i stavlja se da provri. Ašure se kuva oko 30 minuta na tihoj vatri uz neprestano mešanje.
Začinjava se vanilom i narendanom korom pomorandže. Dodaje se suvo grožđe i kuva se još 10-15 minuta pri čemu se obavezno meša.
Gotov dezert sa sklanja sa ringle, poprska se ružinom vodom, posipa se cimetom, zrncima nara, orasima i bademima i ostavlja se da se ohladi na sobnoj temperturi bar 1-2 sata.