Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Boranija na turski način

Boranija na turski način

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k122
Boranija na turski način
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 6
12/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
6
"Uživajte i vi u ovoj boraniji na turski način, da ne biste kasnije žalili što je niste probali"

Potrebni sastojci

  • boranija - 1 kg sveža
  • beli luk - 3 čena /za paru/ i 5 čenova
  • peršun - 2 veze
  • ulje - 100 ml
  • maslac - 2 kašike
  • aleva paprika - 1 kašika
  • sumak - 1 kašičica
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Boraniju operite veoma dobro i odsecite vrhove.

Naseckajte je na srednje velike komade.

Postavite je u šerpu sa rešetkom za kuvanje na pari, napunite donji deo šerpe sa 2 litra vode i ubacite krupno naseckana 3 čena belog luka.

Kuvajte boraniju 1 sat pod poklopcem.

Kada se boranija skuva, sipajte je u cediljku da se ocedi.

Peršun operite veoma dobro i očistite ga od drški.

Naseckajte ga na krupno i ubacite u vok tiganj.

Prelijte suljem i dinstajte 3 minuta na jakoj vatri, a nakon toka dodajte oceđenu boraniju.

Promešajte vrlo dobro i pržite 5 minuta uz stalno mešanje, pa sklonite sa vatre i posolite.

5 čenova belog luka očistite i sitno naseckajte, pa ih ubacite u boraniju i dobro promešajte.

Maslac istopite na drednjoj temperaturi i dodajte mu alevu papriku i sumak.

Promešajte veoma dobro i pržite oko minut sve zajedno i zatim skinite tiganj sa boranijom sa vatre.

Smesu sipajte preko boranije.

Boraniju na turski način dobro promešajte i ostavite da se ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: