Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sladoled»Mlečni sladoled»Sladoled na turski način

Sladoled na turski način

ZoriZori
Guru
8932865k
Sladoled na turski način
Fotografije: Zori
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Kako prave sladoled u Turskoj - ama, kao u pričama - sa salepom, mlekom i mnogo ljubavi"

Potrebni sastojci

  • punomasno mleko - 1 litar
  • šećer - 1 šolja
  • salep - 2 kašike (orijentalni začin od orhideja)
  • vanilin šećer - 2 paketa
  • pšenični skrob - 1 kašičica
  • karanfilić - 3 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro se promešaju suvi satojci, osim karanfilića. U duboku posudu se stavlja hladno melko i zagreva se postepeno.

U njega se dodaje u porcijama suva smesa, uz neprestano mešanje, da se salep ne pretvori u grudvice.

Nakon što smesa provri, dodaje se unutra i karanfilić i smanjuje se ringla. Ostavlja se da se krčka oko 1 sat, i meša se s vremena na vreme.

Sklanja se sa ringle i ostavlja se da se ohladi. Prebacuje se u posudu sa poklopcem, pogodnu za zamrzivač.

Stavlja se u zamrzivač na 30 minuta, nakon toga se sladoled vadi i meša se 2-3 minuta.

Proces mešanja se ponavlja na svakih pola sata bar 5 puta, da se sladoled ne pretvori u kristale.

Nakon toga se ostavlja u zamrzivač minimum 6 sati da se stegne i zamrzne. Gotov sladoled je nešto srednje između sladoleda i alve i sporije se topi.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: