Čokoladna torta

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
11k
785
904
31/10/2020
"Ako ste i vi ludi za čokoladom, ovo je specijalno za vas"
Priprema45 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno90 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano409
  • Pregledi tokom meseca32
  • Pregledi tokom sedmice11
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 250 g
  • šećer - 3 kašike
  • so - 1 prstohvat
  • jaje - 1 komad
  • maslac - 125 g
  • Čokoladni nadev
  • kuvertura - 200 g, crna
  • maslac - 250 g
  • jaja - 6 komada
  • sok od limuna - 1 kašika
  • vanila - 1 mahuna (može da se zameni sa jednom kapljicom vanile)
  • šećer - 100 g
  • limun - narendana kora jednog limuna
  • skrob - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno se proseje na radnoj površini, pravi se udubljenje u sredini i unutra se stavljaju šećer i so, umućeno jaje zajedno sa 30 ml mlake vode.

Hladan maslac se seče na male kocke i rasporedđuje se oko udubljenja u brašnu. Sve se secka nožem, dok se ne stvore mrvice. Nakon toga rukama se oblikujei u loptu, pokriva se prozračnom folijom i ostavlja se oko 30 minuta u frižideru.

Kalup prečnika oko 26 cm se namaže i posipa se brašnom. Testo se razvija između dva lista papira za pečenje i stavlja se u kalup. Oblikuje se ivica i neravni delovi se iseku, kora se izbuši viljuškom. Rerna se zagreva na 180 stepeni.

Maslac i kuvertura se zagrevaju na pari. Jaja se podele na žumanca i belanca. Žumanca se mute sa šećerom, korom limuna i vanilom. U njih se dodaje i čokoladna smesa.

Dodaju se i belanca, koja su umućena u tvrd sneg zajedno sa sokom od limuna. Posipa se skrob i sve se blago promeša. Nadev se sipa preko kore i zagladi se.

Peče se na donjem nivou rerne oko 45 minuta.

Vadi se iz rerne, ostavlja se izvesno vreme u klupu, nakon toga se ohladi.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar