Ciganski šeker

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78716k967
Ciganski šeker
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 11
03/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
6
"Hrskav, domaće pripremljen slatkiš koji će vas iznenaditi - ciganski šeker, obavezno probjate"

Potrebni sastojci

  • šećer - 1 šolja
  • voda - 1/2 šolje
  • orasi - 1/4 šolje - 1/2 šolje
  • ulje - oko 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj slatki izaazov pamtim još iz detinjstva, kada nije bilo toliko bombona i slatkiša po prodavnicama kao danas.

Moja baka i majka su pripremale ovaj takozvani ciganski šeker, a mi smo sa nestrpljenjem čekali i pojeli ga za sekund kada bi bio gotov.

Do dana današnjeg on mi je omiljeni i više ga volim nego kupljene slatkiše.

Prirpema se lako i relativno brzo, zavisi od količine koju pravimo.

Vodu i šećer stavljamo u šerpu da provri na jakoj vatri. Kad počnu da se stvaraju mehurići smanjujemo vatru da bude umerena i kuvamo dok ne dobije boju ćilibara i dok se ne zgusne.

Za to vreme pripremamo ravnu površinu gde ćemo sipati šeker. To može biti široki pleh, parče papira za pečenje ili direktno na mermernu površinu, dobro očišćenu. Odabranu površinu namažemo uljem da se izbegne lepljenje.

Orahe poređamo na rastojanju i gotovu karamel smesu sipamo ravnomerno preko. Ako koristimo braziski orah - pekan, zapečemo prethodno u suvom tiganju kratko, pošto su oni mekši. Obične orahe u principu stavljam sirove.

Tako ostavljamo ciganski šeker da se ohladi. Kad se stvrdne postaje hrsakv i veoma ukusan.

Da bi se izlomio na pravilne komade i porcije, možemo obeležiti nožem kockice, ali to se radi kada se sasvim stegne.

Ukoliko pripremate veću količinu koja se neće odmah konzumirati, odmah dodajte dve kapi soka od limuna u još tečnu karamel smesu. Tako se neće ušećeriti. Drugi trik da sačuvate šeker duže vremena je da odozgo namažete uljem ili maslinovim uljem i na taj način će se sprečiti kontakt sa vazduhom i eventualno mekšanje.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: