bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Pečena Svinjetina»Pečena svinjetina sa povrćem

Pečena svinjetina sa povrćem

marcheva14marcheva14
Početnik
998603k96
Pečena svinjetina sa povrćem
Fotografije: marcheva14
1 / 5
06/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
6
"Doktor je rekao da se bacimo na povrće, a kako je ova krhka svinjetina dospela u jelo nemamo predstavu"

Potrebni sastojci

  • svinjska plećka - 1 kg ili kolenica
  • krompir - 7 - 8 komada, srednje veličine
  • bundeva - 7 - 8 parčića, sirova, ljuštena
  • šargarepa - 2 komada, veća
  • luk - 2 glavice, star
  • beli luk - 4 - 5 čenova, neoljušten
  • celer - 2 veća parčeta od glavice
  • paprika - 1 komad, sveža, crvena
  • celer - 1/2 parčeta
  • ruzmarin - 2 struka, svež
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • origano - 2/3 prstohvat, suv
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • maslac - 30 g
  • maslinovo ulje - za kuvanje (ulje)
  • crveno vino - 100 ml, kvalitetno suvo
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni;

Velika posuda za pečenje.

Svinjska plećka ili kolenica se iseče na željenu veličinu. Stavlja se u ekspres lonac, koristi se osnovno, za brzinu i da bude udubnije, soli se i posipa biberom i mlazom maslinovog ulja. Preliva se vodom, tek toliko da ga prekrije. Poklapa se i ostavlja se na umerenoj ringli da vri pod pritiskom oko 40-45 minuta. Razume se da nije obavezno da se koristi ekspres lonac, može da se koristi i običan, važno je da se meso pre togao skuvani, jer se povrće mnogo brzo kuva.

Za to vreme se očisti povrće. Krompir se ljušti i seče na lepezu, ne raseče se do kraja. Stalja se u posudu za pečenje razrezima na gore, raspoređuje se nasumično.

Očiste se šargarepe, celer i iseku se na velike parčiće. Dodaju se u krompir u posudi za pečenje.

Bundeva se ljušti i seče se na pravougaonike, dodaje se.

Paprika se seče i dodaje na veće parčiće.

Luk se očisti i seče po sredini na dve polovine, a čenovi belog luka se dodaju neoljušteni. Dodaju se i dva struka svežeg ruzmarina, ako ga imate ili se posipa sa dva prstohvata suvog. Začinjava se solju, biberom i alevom paprikom i posipa se sa 2-3 prstohvata suvog origana.

Maslac se na sitne kocke stavlja između razreza krompira.

Skuvano meso se vadi i dodaje se u povrće. Raspoređuje se u posudu za pečenje.

Preliva se suvim crvenim vinom i odozgo se pravi nekoliko krugova od mlaza maslinovog ulja.

Peče se na 180 stepeni oko 45 do 60 minuta.

Tokom pečenja dobro je da se okreću krompir i meso, da ne pregore i da se ravnomerno ispeku.

Svinjetina sa krompirom bi trebali da ostane osnovno na masnoći, ali ako je potrebno dodaje se ne više od 50 ml bujona od kuvanaj mesa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: