Način pripreme
Sezona artičoka je počela, zato će mi biti drago da probate ovaj recept. Staviću fotografije korak po korak kako se čisti artičoka.
Očistite spoljašnje debele listove, dok ne stignete do krhkijih. Zatim presecite svaku artičoku na dva.
Gornji deo bacite, a donji presecite na dve polovine. Malim nožem očistite mahovinu u donjem kraju i isecite polovinice na tanke kriškice. Stavite ih u hladnu vodu sa sokom jednog limuna na 10 minuta.
U tiganju zagrejte jednu kafenu kašičicu maslinovog ulja. Ubacite usitnjene čenove belog luka, dodajte peršun i iseckanu artičoku. Sipajte čašu belog vina i čašu tople vode. Poklopite posudu i kuvajte, dok povrće ne omekša i ostane na masti.
Dodajte iseckane male kockice šunke i nastavite sa kuvanjem još 5 minuta, nakon čega sklonite posudu sa ringle. Ostavite da se ohladi.
Kravlji maslac zagrejte u maloj šerpi. Prepržite jednu supenu kašiku brašna i sipajte sveže mleko. Mešajte dok se Bešamel ne zgusne. Pripremljeni Bešamel začinite prstohvatom izrendanog muskatnog oraščića.
Od Bešamela ostavite 2-3 supene kašike sa strane, a ostali sipajte u artičoku i šunku. Dodajte izrendani parmezan.
U šerpi sa slanom vodom skuvajte makarone. Iscedite ih.
Staklenu posudu prečnika 18 cm premažite hladnim kravljim maslacem. Pospite prezlama.
Svaku makaronu potopite u umućeno jaje i počnite naizmenično da ređate u posudu odozdo nagore. Kada stignete do sredine, sipajte punjenje.
Prekrijte sitno iseckanim makaronama i nastavite da ređate makarone do gore. Sipajte ostalo punjenje, prekrijte iseckanim makaronama i prelijte s 2-3 supene kašike Bešamela.
Na fotografijama sa uputstvima ćete dobro videti kako se priprema timbalo.
Pecite na 170°C u prethodno zagrejanoj rerni otprilike 30 minuta.
Okrenite timbalo od makarona na odgovarajući tanjir i servirajte toplog!
Neka vam je slatko!