Način pripreme
Ovaj timbalo ima klasičnu kombinaciju ukusa, veoma je jednostavan za pripremu i efektnog je izgleda.
Sastojci su za jednu porciju, idealno je da je podele dve osobe u društvu, uz omiljeno piće.
Istakla sam da patlidžan mora da bude veliki, zato što ćemo tako biti sigurni da ćemo iseći doviljno pravilne i jednake komadiće, kako bi naše predjelo sa patlidžanom bilo lepo.
Operite povrće, isecite krajeve, a po želji možete i da ogulite. Po meni, efektnije je sa koricom, a i ja je volim, ali možete da je uklonite, na vama je.
Isecite uzdužno na tanke komade, koristeći uređaj za fino sečenje, kako bi bili jednake debljine i glatki, a ne talasasti.
Stavite u posudu sa slanom vodom na 30 minuta, kako bi nestao gorak sok, a nakon toga dobro operite i osušite.
Tanke komade patlidžana poređajte u tepsiju, obloženu papirom za pečenje, prethodno premazanu s malo maslinovog ulja.
Pospite sa još malo masti i ispecite da se dobije blago zlatkasta boja, pazite da ne zagore, jer su fini. Postoji mogućnost da ćete morati da ih pečere dva puta.
Uzmite malu posudicu prečnika 12 cm, koja se ka osnovi blago sužava. prekrijte slojem streč folije spolja da štrči otprilike 7 cm.
Posudicu prekrijte ispečenim patlidžanom, stavljajući ga u oblik vetrenjače sa krajevima koji štrče spolja. Na dno stavite paradajz sos (u tu svrhu ja sam koristila gotov, koji je sa blagim ukusom belog luka, maslinovog ulja i bosiljka). Na sos stavite lepu mocarelu od bivoljeg mleka, isceđenu od tečnosti u kojoj se nalazila.
Pospite sa malo soli i bibera i ka unutra uvijajte krajeve patlidžana koji vire. Između slojeva pospite još malo soli, ako je potrebno i beli luk u prahu ili spreju.
Tako oblikovan timbalo izvadite iz posude, povlačeći ivice folije i pričvrstite kako bi dobila pravilan oblik.
Stavite u blago nauljenu tepsiju sa pokupljenim krajevima odozdo, u centar stavite isečen čeri paradajz i pecite otprilike 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200-210 stepeni.
Važno je da paketić bude dobro pričvršćen, kako sir ne bi iscureo.
Predjelo poslužite dok je vruće, tako što pre nego što ga staviti na tanjir, pokupite tečnost odozdo koja je sigurno iscurela iz mocarele.
Timbalo od patlidžana pospite ljuspama parmezana i sveže iseckanim bosiljkom ili drugim zelenim začinom, prema vašem ukusu.
Prijatno!