Način pripreme
Rerna - 170 stepeni:
Duboki kalup, dobro namazan parčetom mekanog maslaca:
Možete sve raditi mikserom.
U posudu miksera sipajte mlako mleko, kvasac, promešajte i dodajte kiselo mleko. Ponovo promešajte i dodajte šećer, ulje, jaje, vanilu i rendanu koru od limuna. Celu smesu mutite mikserom i počnite da dodajete dve vrste brašna malo po malo, prethodno pomešajte da se ujednače.
Mutite na srednjoj temperaturi miksera oko 13-15 minuta. Dobijate veoma lepu, belu i glatku loptu od testa. Izvadite iz posude miksera i stavite u maslacem namazanu posudu da nadođe, odozgo oštrim nožem napravite krst sa strane oko 3 cm. Pokrijte folijom i ostavite 1 sat.
Nadošlo testo izvadite i oblikujte debeli fitilj, presavijte ivice ka sredini i ponovo premesite, nakon toga ponovo oblikujte loptu.
Makazama isecite ivice oko 125 g svaka ili da bude 7 parčića testa.
Od svakog parčeta testa oblikujte loptu, prvo sa donje strane da se sakupe ivice, okrenite i savijenim dlanom trljajte po glatkoj površini, na primer mermernoj. Oblikujte lepe loptice od testa (u galeriji slika ću pokazati kako su lepo glatke lopte od testa.)
Stavite jednu do druge u dubok i namazan kalup, pokrijte folijom i ostavite da nadođu ponovo oko 30 minuta.
Pecite na 170 stepeni oko 35-40 minuta.
Izvadite iz rerne i svaku loptu obilno namažite rastopljenim maslacem. Nakon toga okrenite na poslužavnik i obilno pospite šećerom u prahu.
Recept možete praviti i ručno, ali da bi bilo brže i lakše ja sam radila mikserom.
Brašno manitoba daje mogućnost jake elastičnosti testa i samo test postaje zdravo i ne kida se prilikom obrade, ali ukoliko nemate to brašno, možete raditi sa običnim belim.
Ovaj brioš je odgovarajući za doručak naših učenika sa toplim kakao mlekom.