Način pripreme
Pomešajte sveže mleko i vodu i zagrejte ih malo. Rastvorite u njima kvasac i šećer i ostavite deset minuta.
Prosejte brašno, promešajte zajedno sa solju i napravite udubljenje. Dodajte kiselo mleko, ulje i smesu sa kvascem.
Zamesite meko, nelepljivo testo. Namažite ga sa malo ulja i stavite ga u posudu koju pokrijete krpom.
Isecite sir i kačkavalj na male zalogaje, a masline odvojte od kostiju i isecite na trakice.
Čim testo udvostruči zapreminu premesite ga malo. Otkinite lopticu, razvucite prstima i stavite parče sira. Nakon toga ponovo oformite u lopticu. Uradite isto sa kačkavaljem i maslinama.
Stavite sve tri vrste u podmazanu vatrostalnu posudu ili aluminijumski kalup za mafine. Ostavite da ponovo narastu 20 minuta.
Pomešajte kašiku kiselog mleka i kašiku ulja i promešajte. Ovom smesom namažite pogačice. Isecite maslac na kocke i stavite po jednu u sredinu svake pogačice.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 20 minuta, dok se ne zarumeni.
Od ovog testa napravila sam pet komada u posudicama i 4 u kalupima za mafine. Dobijau se mnogo vazdušaste pogačice sa tri različita ukusa.
Vi možete da improvizujete i sa drugim nadevima. Prijatno!