Način pripreme
Zagrevamo vodu i u nju sipamo kvasac i šećer. Mešamo i pokrivamo folijom. Ostavljamo na 10 minuta da se kvasac aktivira.
Prosejemo brašno u posudu i u njega dodajemo so. U sredini oblikujemo udubljenje i sipamo smesu sa kvascem i 1 supenu kašiku ulja. Mešamo i umesimo meko i lagano testo za pogačice koje se ne lepi.
Ruke mažemos sa po malo od ostalog ulja, stavljamo ga u posudu i dobro ga pokrivamo folijom. Ostavljamo ga na sat vremena da naraste.
Nakon toga kratko mesimo nadošlo testo i od njega otkidamo po malo. Oblikujemo 20-22 male loptice - malo manje od jajeta. Ako je testo mnogo lepljivo, blago ga premazujemo uljem.
Istopimo maslac koji je predviđen za premazivanje i u njega na kratko umačemo svaku loptu.
Lopte odmah ređamo u okruglu tepsiju obloženu papirom za pečenje tako što treba da postoji rastojanje između njih u koje stavljamo izmrvljeni sir. Pokrivamo folijom i pogačice sa sirom ostavljamo da ponovo narastu na još 30 minuta.
U istopljeni maslac dodajemo jaje, so, vodu i skrob i dobro mešamo viljuškom. Ovom smesom ravnomerno odozgo premazujemo narasle pogačice.
Rernu zagrevamo na 180 stepeni i unutra pečemo pogačice otprilike 40 minuta.
Kada su se sjajne pogačice ispekle vadimo ih iz rerne, odozgo možemo da ih premažemo s malo maslaca. Tako će postati mekanije.