Način pripreme
U blago zagrejanom svežem mleku istopite kvasac sa 1 supenom kašikom šećera i 2 supene kašike brašna. Dobro promešajte i prekrijte posudu na 10 minuta. Koru jedne pomorandže izrendajte na fino rende.
Istopite maslac i ostavite ga da se malo ohladi. Umutite jaja (bez jednog belanceta) sa šećerom.
Prosejte brašno i napravite udubljenje.
Čim se kvasac već aktiviramo, dodajte sve sastojke u brašno. Od istopljenog maslaca stavite samo 2/3. Ostala 1/3 će vam biti potrebna za dodatno mešenje.
Umesite meko testo koje ne sme da se lepi. Ukoliko je potrebno dodajte još sasvim malo brašna. Ovo zavisi od veličine jaja. Na kraju dodatno umesite testo sa ostalom 1/3 maslaca tako što potopite ruke u masnoću.
Gotovo testo stavite u posudu i prekrijte je folijom za sveže čuvanje. Ostavite na toplom otpriike sat vremena, dok ne udvoji svoj obim.
Za to vreme pripremite nadev. Ogulite i iseckajte jabuku na krupnije komade. Prelijte ih sveže ceđenim limunovim sokom.
U kaseroli karamelizujte šećer. Čim dobije prijatnu karamel boju, dodajte maslac i neprestano mešajte. U karamel sos dodajte jabuke i ostavite na srednjoj temperaturi na ringli na 10 minuta, periodično mešajući.
Čim tečnost iz jabuka ispari, dodajte suvo grožđe i orahe. Promešajte i ostavite punjenje da se ohladi.
Naraslo testo podelite na dva dela. Svaki oblikujte rukama na nauljenij radnoj površini u pravougaonik približno (20-30 cm). U sredinu stavite nadev.
Oštrim nožem napravite poprečne preseke trake širine otprilike 2 cm. Ispletite trake i tako ćete oblikovati milibrot rolat.
Ostavite ponovo da naraste na 20 minuta.
Umutite odvojeno belance i njime premažite rolat. Pospite šećerom i orašastim plodovima. Ja sam koristila iseckani badem.
Pravougaonu tepsiju obložite papirom za pečnje i stavite milibrot rolate. Nije potrebno da premazujete papir.
Ispecite u blago zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta. Na sredinu pečenog stavite list folije da ne bi pregoreli.
Sjajan uskršnji desert za predstojeće praznike.
Neka vam je slatko!