Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Lisnati Kolači»Španska varijanta Flan Pariziena (Spanish Flan Prisien)

Španska varijanta Flan Pariziena (Spanish Flan Prisien)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2203k228
Španska varijanta Flan Pariziena (Spanish Flan Prisien)
Fotografije: marcheva14
1 / 7
19/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Da li želite da zajedno probamo ovu temperamentniju varijantu - španski Flan Parizien"

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 1 komad, list
  • jaja - 3 komada
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 litar
  • šećer - 190 g, kristal
  • kukuruzni skrob - 120 g
  • pavlaka - 400 ml, 30%
  • vanila - 1 supena kašika, ekstrakt
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 190 stepeni sa ventilatorom.

Kalup za torte sa prstenom i prečnikom 24 cm.

Jaja i žumance se stavljaju u posudu. umute se metalnom žicom za mućenje. Ostavljaju se sa strane. U duboku posudu se sipa 150 ml svežeg mleka od ukupne količine i dodaje se skrob.

Muti se metalnom žicom za mućenje dok se mesi. Dodaje se šećer, ponovo se muti metalnom žicom za mućenje i sipaju se umućena jaja. Muti se dok se ne dobije glatka smesa.

Ostalo mleko se stavlja na umerenu ringlu, dodaje se i cela pavlaka. Muti se i ostavlja se do momenta tačke ključanja. Skida se sa ringle, pomalo se dodaje smesa sa jajima uz neprestano mešanje.

Vraća se ponovo na ringlu i kuva se gusti krem. Skida se i dodaje se vanila, promeša se. Gusto se prekriva folijom i ostavlja se da se ohladi.

Lisnato testo zajedno sa papirom, koji služi kao osnova za testo, se stavlja u kalup za torte, tako da se oblikuje bord. Oblikuje se dno i zidovi, višak testa se seče pola prsta ispod zida kalupa. Izbocka se viljškom. Sipa se ohlađeni krem, zagladi se špatulom.

Stavlja se u rernu na 190 stepeni i peče se otprilike 50-60 minuta ili po krajevima treba da bude dobro ispečen, a po sredini flan treba da bude malo mekan i pokretan.

Ostavlja se da se ohladi na 30 minuta, oslobađa se kalup i ostavlja se u frižideru minimum 4 sata. Seče se na komade torte.

Napomena: Recept je španska replika na tako poznati francuski Flan Parizien, za koji sam pustila recept na GotvachBg. Za razliku od originalnog francuskog recepta, ovde je recept predstavljen u jednostavnijoj varijanti i bržoj, zato što se pre svega radi sa lisnatim testom.

Od ostalog lisnatog testa bi mogli da se naprave mali slani štapići za koktel.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: