Način pripreme
Rerna - 190 stepeni sa ventilatorom.
Kalup za torte sa prstenom i prečnikom 24 cm.
Jaja i žumance se stavljaju u posudu. umute se metalnom žicom za mućenje. Ostavljaju se sa strane. U duboku posudu se sipa 150 ml svežeg mleka od ukupne količine i dodaje se skrob.
Muti se metalnom žicom za mućenje dok se mesi. Dodaje se šećer, ponovo se muti metalnom žicom za mućenje i sipaju se umućena jaja. Muti se dok se ne dobije glatka smesa.
Ostalo mleko se stavlja na umerenu ringlu, dodaje se i cela pavlaka. Muti se i ostavlja se do momenta tačke ključanja. Skida se sa ringle, pomalo se dodaje smesa sa jajima uz neprestano mešanje.
Vraća se ponovo na ringlu i kuva se gusti krem. Skida se i dodaje se vanila, promeša se. Gusto se prekriva folijom i ostavlja se da se ohladi.
Lisnato testo zajedno sa papirom, koji služi kao osnova za testo, se stavlja u kalup za torte, tako da se oblikuje bord. Oblikuje se dno i zidovi, višak testa se seče pola prsta ispod zida kalupa. Izbocka se viljškom. Sipa se ohlađeni krem, zagladi se špatulom.
Stavlja se u rernu na 190 stepeni i peče se otprilike 50-60 minuta ili po krajevima treba da bude dobro ispečen, a po sredini flan treba da bude malo mekan i pokretan.
Ostavlja se da se ohladi na 30 minuta, oslobađa se kalup i ostavlja se u frižideru minimum 4 sata. Seče se na komade torte.
Napomena: Recept je španska replika na tako poznati francuski Flan Parizien, za koji sam pustila recept na GotvachBg. Za razliku od originalnog francuskog recepta, ovde je recept predstavljen u jednostavnijoj varijanti i bržoj, zato što se pre svega radi sa lisnatim testom.
Od ostalog lisnatog testa bi mogli da se naprave mali slani štapići za koktel.