Flan kolač

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Flan kolač
Fotografije: marcheva14
1 / 4
20/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Nećete mu odoleti jer je neverovatno ukusan"

Potrebni sastojci

  • Karamel
  • šećer - 200 g, kristal
  • Vanila kora
  • brašno - 190 g, belo
  • so - 1 prstohvat
  • prašak za pecivo - 6 g
  • maslac - 113 g, sobna temperatura
  • šećer - 100 g, kristal
  • jaja - 2 komada, L
  • vanila - 2 kašičice, ekstrakt
  • sveže mleko - 120 ml
  • Flan
  • krem sir - 230 g
  • jaja - 4 komada
  • kondenzovano mleko - 397 g, slatko (1 komad, konzerva)
  • kondenzovano mleko - 350 ml, za kafu
  • esencija ruma - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

KARAMEL

U šerpu se sipa šećer, stavlja se na umerenu ringlu da se karamelizuje dok ne postane zlatasto. Sklanja se sa ringle i sipa se u maslacem blago namazan okrugli rebrasti kaup za kolač - 23-25 cm. Ostavlja se sa strane.

KORA OD VANILE

Rerna - 180 stepeni

1. U posudi se pomeša brašno, prašak za pecivo i so. Ostavlja se sa strane.

2. U velikoj posudi se muti mikserom meki maslac i šećer dok ne pobele. Jedno po jedno se dodaju jaja i vanila. Lagano u porcijama se dodaje brašno, pri čemu se meša sa mlekom. Smesa se sipa u kalup za kolač preko karamela. Ostavlja se sa strane.

3. U velikoj posudi se mikserom muti krem sir u glatku konzistenciju. Ubacuju se i jaja, vanila, esencija ruma i sipa se kondenzovano mleko, da se usvoji, i dodaje se kondenzovano mleko za kafu. Muti se ponovo dok ne bude homogeno. Sipa se preko testa u kalup.

Kalup se stavlja u posudu za pečenje, dodaje se vruća voda do polovine kalupa.

Peče se na 180 stepeni oko 60 minuta ili dok čačkalica ne izlazi suva kad se zabode u sredinu.

Ohladi se do sobne temperature, a nakon toga se ostavlja u frižideru tokom jedne noći.

Pre nego što se okrene u odgovarajući tanjir kalup se stavlja u posudu sa vrelom vodom na 1-2 minuta. Okreće se.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: