Flan od tikvica

02/07/2018
"Lagano, sveže i aromatično - savršeno jelo za tople mesece u godini "
Priprema15 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno40 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano582
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • tikvice - 2 komada, srednje veličine
  • maslac - 80 g
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • sir - 50 - 70 g (koristila sam čedar sir)
  • jaja - 4 komada
  • šunka - 80 g
  • crveni luk - 1/2 glavice
  • beli luk - 1 čen
  • pavlaka - 200 ml, sa visokim procentom masti 30 %
  • muskantni oraščić - 1/4 kašičice
  • mirođija - 1/2 veze, iseckana
  • so - 1 kašičica
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 190 stepeni. Kalup za flan ili neki u koji može da se stavi i da se peče na pari.

Tikvice operite tekućom vodom. Oljuštite tako da ima delova kore. Isecite na kockice. Ostavite sa strane.

Iseckajte luk i beli luk. Šunku isecite na kockice. Sir krupnije izrendajte. Mirođiju iseckajte.

U tiganju rastopite maslac i maslinovo ulje. Dodajte iseckani luk i iseckani beli luk i dinstajte ispod poklopca dok ne omekšaju, oko 2-3 minuta.

Sipajte tikvice, promešajte lepo da se uvaljaju u mast i da se izdinstaju, ali treba da ostanu celi komadi, al dente, ne treba da se prekuvaju zato što će se peći u rerni.

Dodajte i šunku, lepo promešajte i ostavite nekoliko minuta na vatri.

Začinite solju i sveže samlevenim biberom. Skinite sa vatre i dodajte rendani sir, pažljivo promešajte dok se ne rastopi od toplote sastojaka. Ostavite sa strane.

Umutite jaja viljuškom i sipajte celu pavlaku, promešajte dok ne dobijete homogenu smesu i pospite sveže samlevenim muskantnim oraščićem i iseckanom mirođijom, ako je potrebno dodajte još malo soli. Celu smesu sipajte u tikvice i pažljivo mešajte, pravilno rasporedite smesu sa tikvicama.

Smesu sipajte u kalup, namazan maslinovim uljem, i stavite ga u veliki pleh za pečenje na pari. Sipajte toplu vodu do sredine kalupa.

Pecite na 190 stepeni oko 20-25 minuta ili dok ne dobije zlatnu koricu. Ostavite da se ohladi u kalupu oko 20 minuta i nakon toga izvadite, ostavite da se ohladi. Možete okrenuti na tacnu, po izboru je.

Servirajte kao toplo glavno jelo jedne lagane večere, dodajte kuglu kisele pavlake, može i hladno kao predjelo.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar