Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Slana Pita»Italijanska slana pita

Italijanska slana pita

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Italijanska slana pita
Fotografije: Ivelina
2 / 3
21/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Ukrali smo ovaj recept za fantastičnu italijansku pitu, jer je prosto neodoljiva"

Potrebni sastojci

  • spanać - 500 g, svež
  • rikota - 350 g, od kravljeg mleka
  • lisnato testo - 1 rolat
  • jaja - 1 komad + 1 žumance za premazivanje testa
  • parmezan - 100 g rendan
  • muškatni oraščić
  • so
  • beli luk - 1 čen
* merne jedinice

Način pripreme

Recept koji se pretvorio u klasiku na našoj trpezi - pikantna pita sa različitim nadevima i aromama.

Recept za ovu slanu pitu sa rikotom i spanaćem je veoma jednostavan i njega može da pripremi svako, pa čak i početnici u kufinji i uvek će vam garantovati dobar i ukusan rezultat.

Posebno se ovo odnosi na gotovo lisnato testo, a možete da ga pripremite i na osnovu recepta za brzo lisnato testo, kako bi skratili vreme. Ovo je tipična slana torta, koja se brzo priprema, a moguće je da nadev od spanaća zamenite i drugim sezonskim povrćem, kao što je cvekla, lisnato povrće ili praziluk.

Poslužite ovu pitu kao obilniju porciju za glavno jelo ili kao ukusan zalogaj uz aperitiv sa vašim prijateljima.

Ima bezbroj varijacija ovog osnovnog recepta za slanu pitu, kada krenete od slane pite sa rikotom, spanaćem i sirom fontina do slane pite sa blitvom i rikotom, koja uključuje i malo lakšu domaću testeninu.

Pripremu slane pite sa rikotom i spanaćem započnite pripremanjem nadeva. Operite pažljivo spanać. Kuvajte ga u šerpi oko deset minuta na slaboj vatri sa dve kašike maslinovog ulja i čenom belog luka. Kada je gotov, dodajte so i izvadite beli luk.

Kada ste skuvali spanać, dobro ga iscedite stiskanjem, kako bi odstranili višak vode, pa ga naseckajte sitno. U posudi promešajte rikotu i narendani parmezan, muškatni oraščić, jaje i prstohvat soli.

Dodajte naseckani spanać i dobro promešajte. Pokrijte tepsiju prečnika 24 cm lisnatim testom, viljuškom izbušite testo na dnu i sipajte nadev unutra. Dobro poravnajte, preklopite krajeve testa da napravite talase, kako bi ivica ove pite bila lepa kada se pripremi. Premažite ivice testa umućenim žumancem.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Izvadite pitu sa spanaćem iz rerne i poslužite je toplu ili hladnu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: