Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Brioš»Sicilijanski brioš (Brioche col Tuppo)

Sicilijanski brioš (Brioche col Tuppo)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Sicilijanski brioš (Brioche col Tuppo)
Fotografije: marcheva14
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
5
"Znate kako na Siciliji poštuju tišinu, pitajte nas koliko smo teško uspeli da dobijemo ovaj recept"

Potrebni sastojci

  • brašno manitoba - 1 kg (ili druga vrsta sa visokim sadržajem glutena)
  • šećer - 150 g, kristal
  • maslac - 150 g, sobna temperatura
  • jaja - 4 komada, L veličina
  • sveži kvasac - 1 kockica (može da se koristi podkvas Lievito Madre - 170 g)
  • so - 20 g
  • sveže mleko - 350 ml
  • esencija - pomorandže
  • esencija - limuna ili izrendane kore svežih citrusa
  • šafran - 3 - 4 prstohvata
  • za premazivanje
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • ulje - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni.

Pljosnata tepsija sa papirom za pečenje.

Radi se kako u stacionarnom mikseru, tako testo može da se zamesi i rukom.

U posudu miksera se sipa celo brašno. U toplom svežem mleku se istopi kvasac. Ostavlja se da se aktivira. U 2-3 supene kašike svežeg mleka se istopi šafran.

Nakon što se kvasac aktivirao, sipa se u kladenac u brašnu, dodaju se jaja, šećer, maslac u kockicama, arome i mleko sa šafranom, sa strane se dodaje i so. Energično se meša.

Ostavlja se mikser da umesi testo 15-20 minuta ili dok se testo ne podigne na kuku za mešenje i posuda ne postane čista od brašna. U početku testo je veoma lepljivo i meko, ali uz dugotrajno mešenje pretvoriće se u kompaktnu masu elastičnog testa. Vadi se iz posude, stavlja se na radnu površinu i rukama se oblikuje grub pravougaonik.

Obe spoljašnje strane se savijaju ka sredini, zavrti se na 90 stepeni i ponovo se oblikuje pravougaonik, ponovo se savija ka sredini na goreopisani način. Ovo savijanje se vrši ukupno tri puta. Ovo savijanje testa će pomoći da postane još jače i elastičnije. Na kraju se oblikuje lopta, stavlja se u blago maslacem nauljenu posudu, prekriva se i ostavlja se da naraste dok u potpunosti ne popuni posudu.

Naraslo testo se seče na komade po 82 g svaki, tako što se ponovo oblikuje prvo u pravougaonik, savijaju se spoljašnje strane unutra ka sredini, oblikuje se ponovo u pravougaonik i nakon toga se oblikuje lopta. Na isti način se oblikuju i lopte po 15 g svaka.

Obe vrste lopti treba da budu jednakih komada. Oblikovanje lopti testa vrši se na veoma glatkoj mermernoj površini, tako što je dlan savijen na pola, oblikuje se loptica bez vrtenja, vadi se na glatku površinu, ponovo se oblikuje u lopticu i tako dok se ne oblikuje sa donje strane lepo, skoro da se ne primete savijanja testa.

Loptice po 82 g se pritiskaju po sredini, kako bi se oblikovalo duboko udubljenje, ali da se ne dtiže do osnove i tamo se stavlja mala loptica. Tako se vrši proces sa svim testom. Ređaju se u tepsiju, sa rastojanjem, prekrivaju se i ostavljaju se da narastu na otprilike 40-50 minuta.

Pre nego što se ubace u rernu, premazuju s jajetom umućenim sa malo svežeg mleka i 1 kašičicom ulja za sjaj.

Brioš se peče na 220-200 stepeni otprilike 15 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: