Način pripreme
U blago zagrejanoj vodi rastvorite kvasac, šećer i 2-3 kašike belog brašna. Promešajte i ostavite da odstoji oko 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.
Pomešajte ponovo belo brašno i tipsko brašno i prosejte ih. Dodajte i so i promešajte. Nakon toga napravite udubljenje i u njega dodajte smesu sa kvascem, kiselim mlekom, ulje i jaja (jedno žumance izdvojte za mazanje pogače).
Zamesite srednje meko testo. Pokrijte ga pamučnom krpom i ostavite ga da raste 40-50 minuta.
Za to vreme namrvite sir i istopite maslac.
Gotovo testo podelite na tri dela. Razvijte jedan u krug prečnika oko 30 cm. Namažite maslacem i pospite sirom. Razvijte i drugi i stavite ih jedan preko drugog. Ponovo namažite maslacem.
Isecite na 6 trouglova i svaki uvijte u kiflicu. Stavite ih u podmazanu posudu za pečenje (30 cm). Preostali treći deo podelite na sedam malih loptica. Svaku razvijte u krug i napravite 4 razreza, ali ne da dođete do centra. Namažite maslacem i stavite po malo sira u sredinu. Svaki uvijte oko sira, da dobijete malu ružu.
Stavite jedan u sredinu pogače, a drugih šest - u prazna mesta između zavijenih kiflica.
Ostavite ponovo da naraste 20 minuta.
Pomešajte izdvojeno žumance sa kašikom vode i namažite pogaču.
Ako želite možete da pospete i semenke po izboru.
Pecite u prethodno zagrejamoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom 30 minuta.
Prijatno!