Način pripreme
U tiganju zagrejte šolju maslinovog ulja i ubacite usitnjeni luk i čen belog luka.
Zapržite ga kratk nakon čega dodate namrvljene kobasice, isečene pečurke, začinite prstohvatom svežeg ruzmarina i prstohvatom bibera i prelijte sa 3-4 kašike belog vina.
Poklopite posudu i kuvajte oko 10 minuta ili dok ne ostane na masnoći.
U maloj šerpi istopite maslac. Zapržite izvršitu kašiku brašna i sipajte sveže mleko. Posolite. Mešajte bešamel dok se ne zgusne. U gotov bešamel dodajte zapržen nadev i prstohvat narendanog oraščića.
U šerpu sipajte oko 800 ml hladne vode, sipajte kačamak, dodajte prstohvat soli.
Stavite šerpu na ringlu i počnite da mešate dok kačamak ne počne da se odvaja od zidova. Do se dešava nakon oko 30 minuta.
Maslinovim uljem namažite dno i zidove okrugle posude za pečenje od 22 cm. Sipajte kačamak.
Zaravnajte. Sipajte kačamak u špric. Njime oformite visoku ivicu po zidovima posude.
Sipajte nadev, a preko njega pomoću šprica napravite rešetku. Ostavite kačamak sat na hladnom pre nego što ga isečete i servirte gotovu slanu pitu.
Nek vam je slatko! Krostata palenta je mnogo efektna.