Bonapeti.rs»Recepti»Alkohol»Liker»Limončelo i krem od limuna (Lemon curd)

Limončelo i krem od limuna (Lemon curd)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Limončelo i krem od limuna (Lemon curd)
Fotografije: marcheva14
1 / 8
04/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Limončelo i krem od limuna - 2 recepta, koja obavezno treba da probate i upišete u svoju svesku sa receptima"

Potrebni sastojci

  • Za limončelo
  • šećer - 150 g, kristal
  • voda - 100 ml hladna
  • limun - 4 komada
  • votka - 300 ml, visokokvalitetna
  • za krem od limuna
  • sok od limuna - 100 ml
  • kora od limuna - od 2 - 3 limuna, fino narendana
  • šećer u prahu - 150 g
  • maslac - 125 g
  • jaja - 3 komada
  • žumanca - 3 komada
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
* merne jedinice

Način pripreme

Za limončelo:

Šećer i vodu sipajte u šerpu i stavite je na umerenu vatru. Promešajte i kuvajte oko 2-3 minuta, pa odmah sklonite sa vatre. Limun operite i fino narendajte koru. Ostavite ih sa strane.

U šećerni sirup dodajte votku i koru od limuna, pa dobro promešajte. Sipajte smesu u sterilne flaše. Čuvajte u frižideru do 3 meseca.

Pre služenja se cedi kroz finu cediljku. Služi se sa ledom.

Napomena: Koristite votku vrhunskog kvaliteta. Iako radite u kučnim uslovima, dobićete fantastični liker, za koji čuvena Lorejn Paskal kaže: Ako vam život donese limun, napravite od njih domaći limončelo!

Ovaj domaći liker možete koristiti kod pravljenja kolača, torti i kremova.

Za krem od limuna (Lemon curd)

U šerpu sipajte sveže isceđeni sok od limuna, šećer, vanilu i maslac. Zagrejte na umerenoj vatri dok se maslac i šećer ne istope, uz neprestano mešanje.

U posudi umutite jaja i žumanca dok ne dobijete krem. Gustina treba da bude kao smesa za palačinke. U smesu od jaja sipajte vreli sos sa maslacem uz neprestano, energično mešanje.

Kada se jaja dobro temperiraju, vratite sve u šerpu i na umerenu do jaku vatru. Kuvajte 10-15 minuta uz neprestano mešanje.

Smesa ne treba da proključa, jer će se jaja odmah skuvati i dobićete kajganu. Ako imate ringlu sa 9 stepeni, pripremajte krem na 3-4.

Kada smesa počne da se zgušnjava i da nestaje pena, dobićete lep i gust krem žute boje. Krem je gotov, kada kašika ostavlja put na dnu šerpe ili kada se na poleđini kašike zadrži sloj, koji ne sklizne odmah sa nje. Odmah skinite sa vatre i sipajte krem u suve tegle.

Napomena: Ovaj krem od limuna je dobar kao fil za torte, za slepljivanje kolača ili jednostavo kao doručak na prepečenoj krišci hleba. Čuvajte ga u frižideru i može tamo ostati i nekoliko sedmica. Koristite limun od pripreme limončela, jer za njega vam je potrebna samo kora, a limun bez kore ne može ostati dugo svež.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti