Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Kačamak»Kupola od palente sa ćufticama

Kupola od palente sa ćufticama

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Kupola od palente sa ćufticama
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
135 min.
Porcije
4
"Kupola od palente sa ćufticama - zadovoljstvo u tanjiru"

Potrebni sastojci

  • za palentu
  • brašno - 8 supenih kašika, kukuruzno
  • brašno - 1 supena kašika, belo
  • voda - 1 l
  • so - prstohvat
  • za ćuftice
  • mleveno meso - 300 g, teletina
  • jaja - 1 komad
  • parmezan - 20 g, izrendani
  • hleb - 1 kriška, suvi
  • peršun - prstohvat
  • luk - 1/2 glavice
  • beli luk - 1 čen
  • biber - prstohvat
  • za paradajz sos
  • paradajzi - 400 g, konzerva, mleveni
  • maslinovo ulje - 1 šoljica
  • bosiljak - prstohvat
  • biber - prstohvat
  • luk - 1 komad, šalot
  • šargarepa - 1 komad
  • celer - 1 stručak
  • voda - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite ćuftice sa sosem.

Stavite mleveno meso u posudu, dodajte jedno jaje, namočenu i od vode isceđenu krišku belog hleba, usitnjeni luk i beli luk, izrendani parmezan.

Začinite solju, prstohvatom bibera i prstohvatom sveže iseckanog peršuna. Dobro izmešajte sastojke.

Napravite male ćuftice, veličine oraha i uvaljajte u brašno.

Sitno iseckajte jednu šargarepu, glavicu šalot luka i stručak celera. U tiganju zagrejte jednu kafenu šoljicu maslinovog ulja i na kratko prepržite povrće. Dodajte ćuftice i nastavite sa prženjem otprilike 5-6 minuta uz neprestano mešanje.

Dodajte mlevene paradajze, sipajte šoljicu tople vopde. Začinite prstohvatom bosiljka i prstohvatom bibera. Poklopite posudu i kuvajte sos dok ne ostane na masti.

U šerpu sipajte litar hladne vode. Sipajte 8 supenih kašika kukuruznog brašna i 1 supenu kašiku belog brašna. Posolite i posudu stavite na ringlu.

Palentu kuvajte 30-40 minuta, nepersatno mešajući. U posudu sipajte gotovu palentu. Ostavite nekoliko kašika sa strane kako bi se zatvorio otvor. Rasporedite palentu po zidovima posude, trudeći se da bude jednaka po debljini.

U sredinu sipajte sos sa ćufticama i prekrijte palentom, ostavljenom sa strane.

Ostavite posudu sa strane, da bi se ohladila. Okrenite ohlađenu kupolu palente na odgovarajući tanjir, isecite i poslužite.

Neka vam je slatko sa ovim originalnim italijanskim receptom - kupola od palente sa ćufticama!

Napomena: Umesto posude možete da koristite okrugli kalup za kolač, a sos sa ćufticama da sipate u otvor!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: