Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Kapelini sa vrganjima

Kapelini sa vrganjima

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
326931k
Kapelini sa vrganjima
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
5
"Kapeline sa vrganjima poslužite sa omiljenim sosem - svi im odgovaraju"

Potrebni sastojci

  • kapelini - 500 g
  • vrganji - 2 šake, sušeni
  • maslac - 50 g
  • luk - 2 glavica
  • beli luk - 2 čena
  • kiselo mleko - 300 g
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 3 supene kašike
  • biber
  • so
  • peršun
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpu se sipa 5 litara vode. Stavlja se na ringlu da provri. Kada voda provri, dodaju se kapelini. Kuvaju se prema uputstvima na pakovanju, tako što se mešaju s vremena na vreme. Pečurke se namoče u vodi. Kada su skuvane, iscede se i operu hladnom vodom. Raspoređuju se u porcije u duboki tanjir slično klasičnim špagetama.

Luk se očisti i sitno isecka. Beli luk se oguli i iseče na kriškice. U tiganj sa premazom koji se ne grebe, se stavlja maslac da se zagreje. Dodaje se luk da se preprži. U veliku posudu se stavlja kiselo mleko. Razbije se jaje i muti se.

Dodaje se brašno i ponovo se muti. U tiganj se dodaju pečurke i beli luk. Dodaje se od bujona, u kojem su se kiselile pečurke, kako bi se pečurke lakše skuvale. Dodaje se još bujona da se zagreje.

Sipa se od zagrejanog bujon u posudu sa mlečnim sosem kako bi se izjednačila temperatura. Meša se. Smesa se sipa u tiganj. Kuva se na slaboj ringli, tako što se neprestano meša metalnom žicom za mućenje. Začini se solju i biberom.

Dodaje se još od bujona od pečuraka dok se ne dostigne željena gustina. Sos je gotov. Svaka porcija kapelina se preliva sosem od vrganja. Začini se prstohvatom sitno iseckanog peršuna.

Kapelini sa vrganjima se odlično slažu sa svim vrstama soseva za špagete.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: